Unga jobbar gärna i välfärden

Just nu bidrar närmare 70 000 svenska ungdomar till vår gemensamma välfärd. Så många är det som i år sommarjobbar i våra kommuner och landsting.

Motala2013-07-30 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack vare den möjligheten får de en första inblick i hur arbetslivet fungerar – och förhoppningsvis mersmak av vad jobben i välfärdssektorn har att erbjuda.

Sex av tio unga kan tänka sig en framtid i välfärdssektorn. Intresset för de jobb som finns här – allt från ambulanssjuksköterska, gymnasielärare och trädgårdsmästare till biomedicinsk analytiker, planarkitekt och finanschef – täcker väl sektorns framtida behov av arbetskraft. Ungdomar tycker att vår sektor har meningsfulla, roliga och spännande jobb med goda framtidsutsikter, schyssta arbetsvillkor och med möjlighet att träffa mycket människor.

Det här visar den undersökning som Ungdomsbarometern genomfört på uppdrag av SKL och som publicerades i vintras. Totalt har 1  500 ungdomar mellan 15 och 24 år svarat på frågor om deras inställning till yrken i välfärdssektorn.

Undersökningen visar att hälften av ungdomarna kan tänka sig att arbeta som lärare eller förskollärare och en tredjedel som sjuksköterska. Läraryrkena anses vara de absolut roligaste och mest utvecklande, medan jobben inom vården anses vara viktigast. Det här är en annan bild än den som ofta förmedlas i den allmänna debatten. Därför är den också viktig att lyfta.

Även om dagens unga visar ett stort intresse för välfärdens yrken, förknippar de inte sektorn med höga löner, goda karriärvägar eller bra arbetsmiljö. Deras attityder kan i vissa fall bygga på felaktiga uppfattningar. Undersökningen visar till exempel att man tror man att ingångslönerna inom vård och utbildning är lägre än vad de faktiskt är.

Ändå har vi flera stora utmaningar framför oss

? Lönefrågan måste hanteras bättre. Framför allt genom ökad individuell lönesättning, som innebär att fler kan se fram emot en lön över genomsnittet.

? Karriärvägarna måste bli tydliga. Vi står inför ett stort rekryteringsbehov av chefer, men även övriga medarbetare måste ha tydliga vägar till utveckling.

? Vi måste bli bättre på att berätta hur vi skapar arbetsplatser som håller i livets alla faser.

I höst presenterar vi därför tre rapporter som särskilt behandlar frågorna om lön, karriärvägar och arbetsmiljö i kommuner och landsting. Utifrån dessa hoppas vi kunna bredda och balansera debatten samtidigt som vi lägger grunden för den verksamhetsutveckling som vi kan hjälpa arbetsgivarna med på dessa områden.

Dagens unga på väg ut i yrkeslivet kan se fram emot en arbetsmarknad med stora jobbmöjligheter under de närmaste åren. Arbetsgivare från både privat och offentlig sida söker nya kompetenta medarbetare bland den krympande skara som kommer ut i arbetsför ålder fram till 2020. De behövs i välfärden – och de vill dit. Låt oss se till att de tar steget och att de stannar kvar. Låt oss börja med sommarjobbarna.

vd Sveriges kommuner och landsting