Tydligare styrning av kulturen behövs

Motala2013-09-14 06:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Öppet brev från kulturarbetarna i Motala

Konstnärernas och kulturarbetarnas öppna brev till partierna, där de uttrycker bekymmer och undran över vad som händer inom sektor kultur Motala kommun, bekräftar den bild som också vi i Folkpartiet har sett växa fram under det senaste året.

Angående rekrytering av kulturchef och dennes bakgrund, anser vi att det är önskvärt, men inte nödvändigt, att en kulturchef har meriterad kulturbakgrund. Lika viktigt är det att känna till hur en demokratisk styrd organisation fungerar och kunna verka i den med kraft, samt att denne har ett brinnande intresse och engagemang för kulturfrågorna. Ett stort nätverk är naturligtvis en tillgång. Det allra viktigaste är dock ett tydligt ledarskap.

Kulturen är en viktig lokaliseringsfaktor tillsammans med arbetstillfällen och bra kommunal service i form av framförallt barnomsorg, skola och äldreomsorg. Vi anser att Motala tillsammans med övriga västra Östergötland har ett brett och mångfasetterat kulturutbud, inte minst sommartid.

En konsthall anser vi ska driva en pedagogisk verksamhet mot framförallt barn och ungdomar. En lika viktig, men kanske ännu mera utmanande uppgift, är att nå nya grupper som aldrig sätter sin fot i en konsthall.

Folkpartiet har vid flera tillfällen framhållit att man bör ha en person som helt kan koncentrera sig på att söka externa medel från fonder och EU-bidrag. En sådan tjänst skulle kunna vara självfinansierad om den fungerar väl, då det finns oerhört mycket externa medel att söka om man lyckas hitta de rätta vägarna och formulera ansökningarna på rätt sätt.

Folkpartiet är övertygat om att om Motala kommun ska bli en framgångsrik kommun inom flera områden över mandatperioderna, måste alla partier verka för en samsyn i strategiskt viktiga framtidsfrågor. Folkpartiet arbetar aktivt för detta. Sådana frågor är bland annat omdaningen av Gamla Motala Verkstadsområdet, hur vi gör Motala centrum mer stadsmässig, till exempel kvarteret Linden, och även en så prosaisk fråga som var maten ska lagas till kommunens skolor och äldreboenden. Sedan kommer det nog ändå att finnas många konfliktytor när det gäller hur och vilken takt det ska realiseras. Men färdriktningen måste vi vara överens om.

Till exempel är FP positiva till att kulturarbetare, som ofta även är kreativa entreprenörer, ges tillfälle att ta över och utveckla olika kommunala lokaler och verksamheter, som Radiomuseet och Konsum Ringen-fastigheten.

Vi stöder också den översyn av rutinerna för föreningsbidrag som pågår och förväntar oss att det innebär såväl att rutinerna kan ändras så att kulturarrangemang kan genomföras under planerad tid, som att man får snabbare besked.

När det gäller kravet att sökta medel ska resultera i arrangemang, mm, anser vi att det ska kvarstå. Men kommunen skulle kanske kunna vara mer generös med tidsaspekten för att genomföra föreställningar, eller liknande. Vi vill också att kommunen har en bättre återkoppling i form av uppföljning av genomförda arrangemang.

Grunden för ett gott förhållande mellan kommunen och kulturarbetarna anser vi är en tydlig styrning av verksamheten, öppen och regelbunden dialog mellan kommunen och kulturarbetarna, samt att inte lova mer än man kan hålla. Under förra mandatperioden när Nystart Motala satt vid rodret, försökte vi jobba i den riktningen. Under innevarande mandatperiod verkar ambitionsnivån vara mycket hög inom kulturområdet. Så hög att vi får intrycket att man lovar allt åt alla, men att det blir inget åt någon. I vilket fall som helst är det mycket som är otydligt just nu.