System manipulerar läkares arbete

Nyligen har ersättningssystemet ACG införts inom primärvården i Östergötland. Tanken är att en stor del av vårdcentralernas ersättning ska baseras på vilka diagnoser som sätts på de patienter som besöker vårdcentralen.

Motala2013-06-05 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Diagnoserna antas reflektera hur mycket arbete som behöver utföras. Antagandet är rent felaktig, likaså tron att systemet inte kommer att manipuleras. Rapporter kring manipulation har nyligen hörts ifrån forskare i Jönköping. Det är tragiskt att beslutsfattarna i länet bestämt sig för detta undermåliga och demoraliserande system för att försöka styra primärvården.

Vad är då fel med systemet? Till att börja med kräver det inte att man träffar några patienter. Vårdcentraler får lika mycket betalt för ett besök med samtal, undersökning, provtagning och eventuella återbesök, som för att bara förnya recept, så länge diagnoserna skrivs in i journalen.

Nästa problem – diagnosjakten. Listan över vilka diagnoser som ger bäst ersättning är hemlig. Eftersom ingen vet vad som betalar sig, så uppmuntrar systemet till att man ska sätta så många och svåra diagnoser som möjligt för att maximera chansen till hög ersättning. I alla landsting där man infört ACG-ersättning har man sett en kraftig ökning av antalet diagnoser som ställs. Är det ingen som tycker att det är konstigt att patienterna förefaller bli så mycket sjukare så fort man inför diagnosbaserad ersättning?

Det finns även en uppenbar risk för överdiagnostisering, och att man glider i sina bedömningar kring när någon har en sjukdom eller ej. Det är ju till exempel inte svårt att klura ut att för diagnosen "depression" ges högre ersättning än för "symtom avseende känsloläge". Om det bara vore så att detta ledde till en felaktig ersättning vore det väl en sak, men med många diagnoser följer medicinering, som ibland ger biverkningar, som ibland ger skador...

Det är alltså inte bara så att ersättning efter vilka diagnoser som sätts är ett dåligt sätt att styra vården, det kan i förlängningen innebära risker för patienterna.

Ett par politiker har fått frågan om de inte tror att systemet kommer att manipuleras, och har då sagt att de inte tror oss läkare om att göra något sådant. Nähä, det tror ni inte? Systemet är skapat för att manipulera vårt arbetssätt, men ni tror inte att vi kan tänkas manipulera systemet själva när vi riskerar neddragningar på våra arbetsplatser? Neddragningar som direkt drabbar våra patienter, och naturligtvis även våra arbetskamrater. Visst! Och jag tror inte att politiker fattar ett och annat populistiskt beslut för att få sitta en mandatperiod till.

Men vet ni vad, politiker och medborgare? Från och med nu slutar jag jaga diagnoser. Jag har över tolv års utbildning i att möta människor, stora som små, i att lyssna på deras berättelser, ställa diagnos på allt från förkylning till cancer och erbjuda adekvat behandling syftande till bot eller lindring. Jag har även diskuterat med kollegor ifrån länets alla hörn och vi är överens; ACG-styrning är skit, och jag tänker inte bidra till det.

specialist i allmänmedicin