För att minska brottsligheten och öka människors trygghet har alliansregeringen sedan den tillträdde 2006 genomfört en omfattande satsning på rättsväsendet. Hela rättskedjan, från polis till kriminalvård, har förstärkts kraftigt. Drygt tio miljarder har satsats. Rättsväsendet är i dag betydligt starkare än 2006. Det förstärkta resursläget har inneburit att rättsväsendets förutsättningar att bekämpa brottsligheten och öka tryggheten har förbättrats väsentligt.
Parallellt med förstärkningen av rättsväsendet har människors trygghet ökat. Exempelvis känner sig fler trygga när de går ut ensamma en sen kväll och färre oroar sig för att utsättas för brott. Det visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU), som Brottsförebyggande rådet (Brå) genomför årligen sedan 2006.
Regeringen fortsätter att utveckla rättsväsendet för att öka effektiviteten i rättskedjan. Ramförstärkningarna under åren 2013-2016 som regeringen föreslog i budgetpropositionen för 2013 ligger fast.
Åklagarmyndigheten har en viktig brottsbekämpande roll mellan polisen och domstolarna. För att kunna bibehålla kvaliteten och effektiviteten i verksamheten och bidra till ökade insatser mot bland annat ungdomsbrottslighet ökas anslaget med 17 miljoner kronor från och med 2014. Där-utöver beräknas anslaget öka med ytterligare 81 miljoner kronor 2015 och 30 miljoner kronor 2016.
Måltillströmningen till domstolarna förväntas fortsätta vara stor. Det är viktigt att domstolarna kan avgöra fler mål och minska omloppstiderna. Anslaget till Sveriges Domstolar ökades därför med 228 miljoner kronor 2013 och det ökas med ytterligare sex miljoner kronor 2014. Resurstillskotten skapar goda förutsättningar för att verksamheten ska kunna bedrivas med bibehållen kvalitet och effektivitet.
Ökade satsningar på rättsväsendet och människors trygghet är en förutsättning för att människor ska kunna gå till jobbet på ett säkert sätt eller vara ute under sin fritid, därför fortsätter regeringen att göra massiva förbättringar på rättsväsendet.
↔riksdagsledamot, Östergötland