Att som landstingsråd framstå trovärdig utan att med ett ord i sammanhanget nämna rådande distriktsläkarbrist är svårt. Sveriges läkarförbund efterfrågade bemanningen på alla landets vårdcentraler en vanlig tisdag i oktober 2012. Svarfrekvensen på 98.5 procent från vårdcentralscheferna visar hur angelägen frågan är. Enligt resultatet ansvarar varje distriktsläkare i Östergötland för i genomsnitt 2018 patienter. Genomsnittet i de bäst bemannade landstingen är i nivå 1700 patienter/läkare inom primärvården. Ska de visioner som Mats Johansson och Christoffer Bernsköld har, uppfyllas, måste stora insatser till. Vi håller helt med om att en låg tillgänglighet i primärvården är både besvärande och dyrt för medborgarna. Vi anser också att kroniker och multisjuka äldre har en för liten tillgång till sin vårdcentralsläkare idag.
Vad görs då i Landstinget i Östergötland för att få till en förändring? En sköterskesatsning är positivt, men löser inte den arbetsbelastning och förväntan som läggs på distriktsläkarkåren kommande fem, tio åren. Inte satsas det nämnvärt på nästa generation distriktsläkare. Av 21 landsting ligger Östergötland tredje sist i antalet läkare som är under utbildning för att bli distriktsläkare, räknat per innevånare. Rådande ST-dimensionering och bemanning är den som landstingsledningen planerar framöver. Engagerade, yngre doktorer väntar på att få en tjänst i allmänmedicin. Flertalet erbjuds i dag i stället utbildningstjänster inom sjukhusspecialiteter. Detta trots att distriktsläkare i Sverige utgör en för låg procentandel av den totala läkargruppen och att ökningen av antalet läkare under de senaste 20 åren i stort sett enbart gått till sjukhusvård.
Politiker och tjänstemän på alla nivåer kommunicerar att det är primärvården som utgör basen och kontinuiteten i hälso – och sjukvården. Upp till bevis! Satsa konkret på vårdcentralernas doktorer så att befolkningen kan få en distriktsläkare att gå till och som har möjlighet att ge den vård som vi så gärna vill och skulle kunna erbjuda!