Andreas Norlén (M) beskriver i en artikel att han är nöjd med regeringens insatser på arbetsmarknaden. Det jag ställer mig frågande till är vad exakt han är nöjd med? Är det att vi i dag har 427 000 arbetslösa? Eller är det att Sverige har sjunkande skolresultat?
Moderaterna pratar ofta om att sänka trösklarna till arbetsmarknaden. Det låter bra. Tyvärr genomför de däremot en politik som höjer trösklar och motverkar enkla vägar in i arbetslivet.
Regeringens enskilt största satsning i sin förra budget var en gigantisk sänkning av bolagsskatten. Det är en reform som fler myndigheter och expert säger inte alls leder till fler arbetstillfällen. Hur menar Norlén att detta är en sänkning av trösklarna? Dessutom är hälften av pengarna (åtta miljarder om året) lånade pengar. Det är miljarder som hade gjort mycket större nytta i utbildningssystemet eller på andra sätt underlättat fler att hitta ett arbete.
Socialdemokraterna förslår en rad satsningar som direkt skulle påverka arbetsmarknaden positivt. Fler yrkesutbildning, framförallt inom bristyrken, fler utbildningsplatser, mer praktik och ökade satsningar på innovationer och småföretag.
2006 pratade moderaterna om massarbetslöshet. Då hade vi sex procent arbetslöshet. I dag har vi över åtta procent och den fortsätter öka. Vad kallar moderaterna det för i dag?
Jobben är den absolut viktigaste politiska utmaningen idag. Fokus måste ligga på att fler jobbar. En ökad sysselsättningsgrad gynnas alla av eftersom det blir fler som är med och betalar till vårt gemensamma.
Regeringens politik har misslyckats både i hög- och lågkonjunktur. Det är dags att tänka om. Det är Socialdemokraterna som är Framtidspartiet i svensk politik.
Riksdagsledamot
Socialdemokraterna – Framtidspartiet