Pride – ett tillfälle att lyfta blicken

Årets Pride kommer att vara den trettonde jag närvarar vid. Jag har haft förmånen att dansa och skratta i så många parader att de flyter ihop i mitt minne.

Motala2013-07-31 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pride 2001 har etsat sig fast i minnet som den första paraden där jag sprängfylld av stolthet och glädje gick hand i hand men min flickvän. Den känslan är oslagbar.

Pride år 2003 har också fastnat, då paraden attackerades av högerextremister. Känslan var rädsla. Jag, och många med mig, började titta sig omkring och fundera på om det alltid var så smart att hålla sin flickvän eller pojkvän i handen.

2009 infördes en könsneutral äktenskapslagstiftning i Sverige, i år avskaffades i praktiken tvångssteriliseringen av transsexuella och det svenska samhället tar små steg mot ökad öppenhet och acceptans för olikhet i alla former. Problemen till trots är Sverige ett bra land att vara gay i.

Det går att ställa i kontrast till Barbados, Botswana, Sri Lanka, Tanzania och Uganda där lagstiftningen skärpts, från att bara gälla homosexuella handlingar mellan män till att även inkludera kvinnor. I Saudiarabien bestraffas homosexuella handlingar med fängelse i bästa fall och halshuggning i värsta fall.

Förutom detta har situationen försämrats även för hbt-personer i länder närmare oss. 2012 blev en gayklubb attackerad i Moskva, tre fick föras till sjukhus. Lagen mot ”homopropaganda” är nu införd nationellt i Ryssland. I Sverige är stödet för samkönade äktenskap 71 procent, jämfört med Rysslands 14 procent.

Med denna tanke börjar min rädsla blekna lite, och jag känner stolthet över hur långt vi har kommit i hbt-frågor. Vi är långt ifrån framme och det finns mycket vi fortfarande behöver göra, men ta ett ögonblick från festen och glittret och beakta detta: i Sverige behöver vi inte dö för att få vara med den vi älskar.

Det här är en möjlighet som jag vill ge alla människor i världen. Som centerpartist står jag fast vid att alla människor har samma grundläggande rättigheter och skyldigheter. Oavsett kön, ålder, sexuell läggning, könsidentitet, funktionsnedsättning, religion eller etnicitet är alla lika värda.

Det idéprogram som röstades igenom på Centerpartiets framtidsstämma slår fast att det önskvärda vore en värld utan gränser. Öppna gränser gör att de människor som inte tillåts leva fria får chansen till det, så att även de som inte fötts i Sverige har möjlighet att få hålla sin partner i handen i en parad.

Ordförande för Centerpartiets nationella HBT-nätverk samt ledamot i Centerstudenters förbundsstyrelse