Ny strategi och krafttag behövs

Med drygt ett år kvar till valet ser vi nu hur allt fler intresserar sig för landsbygdsfrågorna. Det är glädjande och på tiden.

Motala2013-07-24 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men trots att flera partier nu flyttar fram sina positioner saknas fortfarande ett helhetsgrepp kring hur jobben på landsbygden ska säkras. Här har den svenska livsmedelsproduktionen en avgörande betydelse.

En undersökning som LRF låtit Nordregio göra visar att sysselsättningseffekten av ökad produktion inom jordbrukssektorn är större än i de flesta andra sektorer. Till det ska läggas den roll de gröna näringarna har för en fungerande samhällsstruktur och för att uppnå Sveriges miljömål, såsom öppna landskap och biologisk mångfald.

Regeringen har tagit vissa initiativ för att värna svenskt jordbruk. 2008 lanserades visionen om ”Sverige – det nya matlandet”, med mål att fördubbla livsmedelsexporten till år 2020. Visioner och handlingsplaner som tyvärr inte har fått de helt nödvändiga effekterna som vi är så många som hoppats på. Under år 2012 minskade exempelvis nöt- och grisköttsproduktionen med vardera ca 10 procent. Det visar att de nuvarande insatserna som gjorts inom ”Matlandet” varit otillräckliga.

Nyligen presenterade Matilda Ernkrans Socialdemokraternas förslag på hur jobben på landsbygden ska säkras. Partiet vill bilda en ny organisation för svensk mat där staten, näringslivet och intresseorganisationer att tillsammans samarbeta kring effektivisering, starka varumärken och innovationer. Men inte minst vill Socialdemokraterna att Sverige ska få en sammanhållen livsmedelsstrategi för att i bred politisk samverkan säkra framtidens svenska matproduktion.

Det är något som vi i LRF välkomnar. För ska vi vända trenden krävs en ny livsmedelsstrategi som ser den framtida potentialen i produktionen av mjölk, nötkött och griskött, som i dag har det svårt. Lika viktigt är att ta till vara på ytterligare tillväxtpotential inom sektorer som redan i dag går bra; såsom spannmål, frukt och grönt, kyckling, ägg och lamm.

En livsmedelsstrategi måste också ta sig an hållbarhetsfrågorna. Svenska bönder tar i dag ett stort ansvar. Vi har ett gott djurskydd, en restriktiv antibiotikaanvändning och en ansvarsfull användning av växtskydds- och mineralgödselmedel. Samtidigt väljer offentliga inköpare, industri och handel i stor utsträckning bort våra produkter till förmån för billigare importerade varor med avsevärt sämre hållbarhetsprestanda. Det är en ohållbar dubbelmoral.

Ett konkurrenskraftigt svenskt jord- och skogsbruk kan skapa en hållbar livsmedels- och energiförsörjning men också jobb och tillväxt i alla delar av landet. För att det ska hända krävs krafttag och bred politisk förankring som gör förslagen snabbt förverkligas. LRF menar därför att det är hög tid att alla politiker som värnar landsbygds- och jordbruksfrågorna samlas för att utforma en nationell livsmedelsstrategi. Så kan vi säkra både god mat och jobb på landsbygden.

?förbundsordförande LRF