Att komma till rätta med kriminaliteten ser Alliansregeringen som ett av sina viktigaste mål och vi ser att brottsligheten i Sverige har minskat på senare år. Att bekämpa brottslighet handlar om att upptäcka och beivra brott, men också om att hindra rekryteringen till kriminalitet och att förhindra återfall i brott. Polis, åklagare, domstolar och kriminalvård har därför de senaste åren fått kraftiga resurstillskott.
Sedan 2006 har Alliansregeringen ökat anslagen till rättsväsendet med närmare tio miljarder kronor per år, pengar som bland annat har gått till satsningen på fler poliser. Men mer pengar och fler poliser räcker inte. Polisen måste bli bättre på sina kärnuppgifter – som att rycka ut när brott begås och utreda de brott som anmäls. För att klara av fler mängd- och seriebrott har polisen därför bildat en nationell operativ ledningsgrupp och en nationell polisstyrka som arbetar länsöverskridande.
Bostadsinbrott ingår i gruppen mängdbrott. Mängdbrott är ofta svåra att utreda. Trots regeringens satsning på att lösa fler mängdbrott ökar bostadsinbrotten snabbare än vad polisen hinner utreda. Under en tioårsperiod har villainbrotten ökat med 17 procent. Detta måste polisen jobba än hårdare med framöver.
Pensionssystemet, som bygger på en uppgörelse mellan Alliansen och Socialdemokraterna, bygger på att den arbetande generationen betalar sin föräldragenerations pensioner. Pensionsnivåerna förändras automatiskt beroende på den ekonomiska utvecklingen. Om tillväxten är bra och arbetslösheten låg stiger pensionerna, om det blir kris faller de. Balanseringen av pensionen som varit nödvändig har tagit bort en betydande del av dessa skattesänkningar. Därför är det glädjande att Pensionsmyndigheten nu har som prognos, att det ska bli pensionshöjningar de närmaste åren.
Både löntagare och pensionärer har fått betydande skattesänkningar sedan 2006. Skatten på pensioner har sänkts fem gånger med totalt 16,45 miljarder kronor per år. Detta har till exempel medfört att en pensionär som är gift eller sambo och har en pension på 15 800 kronor i månad fått en skattelindring på 50 000 kronor sedan 2006.
Att fler människor lever längre gör att kostnaderna för pensioner, sjukvård och omsorg kommer att stiga framöver. För att finansiera välfärden i framtiden måste vi bland annat uppmuntra fler äldre att arbeta längre. De personer som jobbar när de är 66 år eller äldre får därför dubbelt jobbskatteavdrag, vilket bidragit till att öka sysselsättningen påtagligt i den åldersgruppen.
För att hålla pensionsnivåerna uppe är det allra viktigaste att så många som möjligt jobbar och därmed gynnar regeringens reformer för fler jobb och minskat utanförskap även pensionärerna.