Jag har bett Riksdagens utredningstjänst (RUT) granska hur de östgötska kommunernas intäkter har förändrats, om man jämför 2006, då Alliansen tillträdde, med 2012, det senaste helår som fanns tillgängligt när studien gjordes. Jämförelsen visar att samtliga östgötakommuner, utom Ydre, hade större intäkter 2012 än 2006, även med hänsyn till inflationen. För Motala kommuns del ökade intäkterna (i 2012 års fasta priser) med nära 144 miljoner kronor, från 2,349 miljarder till 2,493 miljarder.
Det är alltså en myt att Alliansens skattelättnader har urholkat välfärden. Tvärtom har skatteintäkterna till staten, landstingen och kommunerna aldrig varit så stora som nu. En rapport från Sveriges kommuner och landsting bekräftar att välfärdens verksamheter har rekordstora resurser. Ökningen är över 100 miljarder kronor sedan 2006, mer än vad som behövts för att möta ökade löner och priser och den demografiska utvecklingen.
Att skatteintäkterna ökat beror bland annat på att 300 000 fler människor jobbar nu än 2006. Att så många nya jobb har vuxit fram beror i sin tur i hög grad på att det har blivit mer lönsamt att arbeta, att rot- och rut-avdragen införts, att matmomsen på restauranger och arbetsgivaravgifterna för unga halverats samt ett antal andra skattelättnader. En viktig skillnad mellan Alliansen och partierna till vänster är att Alliansen arbetar för att den kaka av resurser som vi alla har att dela på ska växa, medan vänsterpartierna enbart fokuserar på hur den ska fördelas. Med vänstersynsättet blir det omöjligt att inse att en lägre skattesats kan ge ökade skatteintäkter.
Socialdemokraterna försöker även sprida andra myter.
Myt: ”Utanförskapet har ökat”
Verklighet: När Alliansen tillträdde 2006 försörjdes drygt en miljon människor av sociala ersättningar. 2012 var det ca 800 000. Enligt SCB är nivåerna de senaste tre åren de lägsta sedan mätningarna började göras 1990.
Myt: ”Fattigdomen har ökat”
Verklighet: Sverige har, tillsammans med Luxemburg, den lägsta andelen fattiga i EU, en andel som minskat under Alliansen. Inkomstskillnaderna har i princip inte ökat alls under Alliansens år.
Myt: ”Alliansen har ödelagt statens finanser”
Verklighet: Sverige är det enda landet i hela EU som väntas minska sin statsskuld som andel av BNP mellan 2006 och 2014, och vi ligger bland de bästa i EU när det gäller starka statsfinanser. Alliansen har bedrivit klassisk konjunkturpolitik: Begränsade underskott i lågkonjunktur för att stimulera den inhemska efterfrågan, därefter fokus på överskott för att skapa resurser för att hantera nästa nedgång.
Jag hoppas att det inte bli en myt som avgör hur du lägger din röst i höstens val. Jag hoppas att du röstar på Alliansen för att få en sammansvetsad regering som satsar på jobben. Så håller vi ihop Sverige.