När Uppdrag granskning nyligen uppmärksammade näthatet blev reaktionerna med rätta starka. Inte alla hade nog insett hur råhet och vulgaritet har fritt spelrum på många håll på internet och hur illa åtgångna många människor blir. Jag önskar att polis och åklagare driver ett antal pilotärenden till domstol. Det skulle nog ruska om dem som sprider hot och kränkningar på nätet.
Det verkar som om en del människor tror att vanliga normer för mänskligt beteende – sociala koder och straffrättsliga regler – inte gäller på nätet, men lagen gäller även på nätet.
När vi talar om näthat är det framför allt tre brott som kan bli aktuella: olaga hot, förtal och förolämpning.
Olaga hot innebär att man ”hotar med brottslig gärning på sätt som är ägnat att hos den hotade framkalla allvarlig fruktan för egen eller annans säkerhet till person eller egendom”. En hel del av de e-brev som kvinnliga samhällsdebattörer läste upp i Uppdrag granskning innehöll mycket hotfulla formuleringar som definitivt kan klassas som olaga hot.
Förtal innebär att man ”utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning”. Den unga kvinna som medverkade i Uppdrag granskning och som på H&M:s Facebooksida hade framfört synpunkter på en tröja blev utsatt för tusentals grova påhopp på Facebooksidan. Ett antal av de påhopp som redovisades i programmet kan ganska lätt klassificeras som förtal.
Förolämpning innebär att man ”smädar annan genom kränkande tillmäle eller beskyllning eller genom annat skymfligt beteende mot honom”.
För att straffrätten ska fylla sin funktion måste i vart fall ett och annat brott leda till åtal. Annars tappar människor respekten för lagstiftningen.
Tack vare en lagändring förra året har polisen större möjlighet än förut att kräva ut uppgifter om IP-adresser från företag som tillhandahåller internetabonnemang. Ett av skälen till ändringen var just att ge polisen bättre verktyg att stävja näthat genom att identifiera dem som sprider hot och kränkningar. Nu måste polisen också använda verktygen.
Jag tror att det skulle vara mycket värdefullt om polis och åklagare valde ut några riktigt fula fall av förtal och förolämpning på nätet och faktiskt drev dem till åtal som pilotärenden. Domen mot tonåringarna i Göteborg som spred grova påhopp via Instagram är därför värdefull och välkommen. Det krävs nog inte så många fällande domar innan budskapet att rättsväsendet är på banan börjar få genomslag.
Näthatare angriper människors trygghet och välbefinnande. Det är dags att de som utsätter andra för näthat får känna att det bränns. Internet är inte laglöst land.
Riksdagsledamot Östergötland