Alliansen anser att solidaritet i mottagandet av nyanlända invandrare och flyktingar ska löna sig. Därför inför vi nu en ordning som ger mest ersättning till de kommuner som tar emot flest nyanlända invandrare.
Samtidigt vässas integrationspolitiken genom att fokusera ännu tydligare på fler i jobb. På så sätt kan vi få fler kommuner som delar på ansvaret och en snabbare väg för alla nyanlända att inkluderas som kommuninvånare och bli självförsörjande. Sammanlagt ökar ersättningen till kommunerna med drygt 1,1 miljarder kronor under åren 2014-2017.
Sverige tar ett stort ansvar för flyktingmottagande. Detta ansvar har Sverige som land åtagit sig och därmed har varje svensk kommun ett ansvar att bidra med sin del för att uppfylla det svenska åtagandet. Många kommuner har länge bidragit med sin del och mer därtill. Motala och Norrköping är östgötska exempel på kommuner som gjort just det tagit emot en hög andel nyanlända flyktingar och invandrare i förhållande till sin befolkning. Dessa kommuner har därmed tagit ett stort ansvar och haft kostnader både vad gäller boende, skolgång, SFI och sociala insatser för dem som kommit som nya i kommunen, men det tidigare ersättningssystemet har inte förmått att fullt ut kompensera kommuner som Motala och Norrköping.
Ett nytt ersättningssystem till kommuner som tar emot nyanlända invandrare skapas därför nu. För att ersättningen ska bli mer rättvis görs den prestationsbaserad. Kommuner som i förhållande till sin folkmängd tar emot fler nyanlända kommer att få en högre ersättning. Kommuner med ett lågt mottagande kommer att få en något sänkt ersättning.
Dagens system har även fördröjt den nyanländas möjlighet att påbörja sin etablering i samhället eftersom många med uppehållstillstånd blivit kvar länge på anläggningsboenden. För att motverka detta stimuleras kommuner att ta emot personer från anläggningsboenden, genom att kommunen får 15
000 kr per sådan person. Sammanlagt ökar ersättningen till kommunerna med drygt 1,1 miljarder kronor för åren 2014-2017.
En av de viktigaste nycklarna för en lyckad integration är att människor som kommer hit också kommer i arbete. För att skapa bättre förutsättningar för kommunerna att lyckas i sitt integrationsarbete har regeringen för avsikt att komplettera ersättningen till kommunerna med att under 2014 införa ett krav på att nyanlända invandrare ska acceptera lämpligt erbjudet arbete. Härigenom förtydligar regeringen att arbetslinjen omfattar alla människor i arbetsför ålder i hela Sverige.
Genom dessa reformer hedrar vi kommunernas arbete samtidigt som vi befäster Sveriges anseende som ett öppet, tolerant och solidariskt land där alla som vill och kan får chansen att skapa sig en framtid genom eget arbete och försörjning. Det vinner vi alla på.
Ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott