Vi delar den oro över hoten mot Vättern som riksdagsledamot Betty Malmberg (M) uttrycker i MVT 11 september. Den moderatledda regeringen har nämligen tydligt visat sig beredd att ta stora miljörisker och slå ut långsiktigt hållbara näringar för att möjliggöra gruvbrytning och prospektering och utvinning av fossilbränslen i känsliga områden. Det bristande ansvarstagandet för Vättern utgör ett av flera exemplen på regeringens hållning. Hanteringen av Nordkalks ansökan att få bryta mer kalk i Ojnareskogen och regeringens godkännande av provbrytning av nickel i Tärnaby är andra. Riskerna för vattenpåverkan i dessa fall är uppenbara. Även andra angelägna intressen står på spel som exempelvis skyddet av utrotningshotade arter, samernas rätt till deras kultur och renhållning och andra näringars utvecklingsmöjligheter. Sverige behöver tydligare och skarpare spelregler som ökar både gruvbolagens och det omgivande samhällets förutsättningar att veta i vilka områden det kan bli möjligt att starta en gruva och var det inte är aktuellt. Miljölagstiftningen behöver stärkas så att kortsiktiga intressen inte tillåts skada vårt dricksvatten eller andra långsiktiga värden.Samerna måste garanteras de rättigheter de äger som urfolk. Långsiktigt hållbara näringar och jobb ska inte behöva stå tillbaka för kortsiktiga arbetstillfällen.
Miljöpartiet har lagt flera konkreta förslag i riksdagen för att uppnå detta. Om de genomförs skulle Vättern och andra känsliga och värdefulla naturområden få ett starkare skydd. Vi har bland annat föreslagit ett förbud i minerallagen mot såväl prospektering som utvinning av kol, olja och fossilgas, Det är logiskt om man menar allvar med att ersätta fossila bränslen med förnybara och värnar vattenkvalitet. Tyvärr stödde varken Betty Malmberg eller hennes partikamrater vårt förslag när frågan avgjordes i riksdagen i mars.
Vi vill också återinföra den så kallade stoppregeln i Miljöbalken som skulle hindra exploateringar i områdenmed mycket höga naturvärden. Vi vill införa en gruvskatt och ställa krav på gruvbolagen att teckna en miljösanerings - och återställandeförsäkring som kan finansiera miljöskador i det fall gruvbolagen själva går i konkurs eller inte klarar av sina åtaganden. Det är också viktigt att det satsas mer på återvinning så att behovet av traditionella gruvor minskar. Inte heller dessa förslag stödde Betty Malmberg eller hennes kollegor bland de borgerliga partierna när frågorna behandlades i riksdagen.
I nästa vecka får Betty Malmberg en ny chans att visa om hon menar allvar med den omsorg om Vättern hon uttrycker i sin debattartikel. Då röstar riksdagen om ifall Försvarsmakten ska ges möjlighet att öka sina bombningar i Vättern eller inte. Vi i Miljöpartiet vill självklart inte att Försvarsmakten ska få förorena sjön med ammunition och orsaka stora bullerstörningar.