I Östergötland finns till exempel flera bristyrken inom VVS, industri och bygg. Efterfrågan på maskinförare är också stor, vilken dessutom förväntas öka i samband med byggandet av Ostlänken. Om kompetensen ska finnas när byggandet av Ostlänken drar igång 2017 måste eleverna börja utbildningen nu. I regionen är även förskolelärare samt gymnasieingenjörer med inriktning på IT och produktions- och automationsteknik ett bristyrke. Här finns därför stor chans till jobb. Yrkesprogrammen är efterfrågade av näringslivet och ses som en viktig åtgärd för att tillfredställa behovet av arbetskraft. Alliansen har med den nya gymnasiereformen och med uppvärderingen av praktiskt kunnande, genomfört tydliga förbättringar och satsningar inom dessa program samt inom yrkeshögskolan och inom lärlingssystemet.
Redan nu går det att se en del positiva resultat av den nya gymnasiereformen. Det nya Teknikprogrammet till exempel har visat sig mycket attraktivt. Ett försök pågår dessutom nu där 20 skolor runt om i landet erbjuder ett fjärde år (T4), vilket ger examen som gymnasieingenjör. Försöket har gett ett mycket positivt resultat där åtta av tio hade jobb efter avslutade studier. I Östergötland ges T4 vid Berzeliusskolan i Linköping och vid Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång.
Vi måste alla hjälpas åt att föra en lika aktiv utbildningspolitik som arbetsmarknadspolitik till stöd för unga. Något som har blivit särskilt tydligt nu när konjunkturläget försämrats. För att komma till rätta med dagens situation satsar regeringen hela 7,5 miljarder kronor de närmaste åren. Det handlar om riktade insatser för utbildning, praktik och individuellt stöd, som förhoppningsvis kommer att ge fler unga verktyg för att komma närmare arbetsmarknaden. Detta är bra och det är nödvändigt, men i de bästa av världar vore det också önskvärt att ungdomarna väljer utbildningar som leder till arbete.