Under alliansregeringens år vid makten kom 340 000 personer fler i arbete, trots den ekonomiska kris som härjade i Europa. Det är ett gott betyg för alliansens jobbpolitik. Detta har kunna åstadkommas genom bl a sänkt restaurangmoms, sänkta arbetsgivaravgifter för unga och jobbskatteavdrag. Alliansen har gjort det mer lönsamt att arbeta, inkluderat fler på arbetsmarknaden och underlättat för företag och andra arbetsgivare att anställa. Denna utveckling hotas nu av den s k rödgröna samarbetsregeringen som tror att jobben skapas på arbetsmarknadsdepartementet.
Genom att alliansens budgetmotion gick igenom i riksdagen istället för regeringens budgetproposition beslutades att arbetsgivaravgifterna för unga under 23 år skulle sänkas ytterligare. Ett beslut i rätt riktning för att få ut fler unga i arbetslivet. I skarp konstrast till detta planerar dock finansminister Magdalena Andersson att i vårändringsbudgeten den 15 april föreslå en chockhöjning av arbetsgivaravgifterna för unga.
Syftet med att sänka arbetsgivaravgiften för de allra yngsta på arbetsmarknaden var att hjälpa fler att få in en fot och få sitt kanske första jobb, trots att de ofta har liten arbetslivserfarenhet. Sänkningarna av arbetskostnaden 2007 och 2009 har givit positiv effekt på sysselsättningen, bl a för unga i bemanningsbranschen. Fler anställdes när priset för att hyra in unga sänktes. Men när regeringen nu planerat att höja arbetsgivaravgiften igen försvinner incitamentet att anställa oprövade kort. 22 800 ungas jobb i bemanningsbranschen hotas av regeringens politik. Bemanningsbranschen har varit en första dörr in på arbetsmarknaden för många ungdomar.
En höjning av arbetskostnaden medför en negativ sysselsättningseffekt som överstiger den ursprungliga positiva effekten. Arbetskostnaderna för bl a bemanningsföretagen kommer med den höjda arbetsgivaravgiften att stiga och därmed radera ut redan små marginaler, såvida man inte höjer kundens pris. Risken är alltså att kundens pris höjs och att färre kommer ha råd att köpa in tjänster från bemanningsföretag, vilket medför färre jobb, och en negativ spiral är därmed igång.
Sverige behöver fler jobbskapande reformer, inte färre. Regeringens oförmåga att se arbetsmarknadslösningar som hjälper, inte stjälper, kommer att få en negativ inverkan på hela arbetsmarknaden inte bara för unga vuxnas situation.