Nisse Granström har fel när han skriver om den moderata arbetsmarknadspolitiken. Moderaternas arbetsmarknadspolitik bygger inte på fiffel. Jobben är den viktigaste frågan för Nya Moderaterna och vårt mål är full sysselsättning. Fler i arbete minskar klyftorna i samhället och säkrar en uthållig finansiering av välfärden.
Arbetslösheten är fortsatt en stor utmaning som vi prioriterar högt. Samtidigt är det viktigt att sätta jobbfrågan i ett bredare perspektiv. Trots den ekonomiska krisen har sysselsättningen – antalet människor som jobbar – ökat med drygt 200 000 personer mellan 2006 och 2012. Sysselsättningen har också utvecklats bättre än i de flesta andra EU-länder.
Arbetslösheten är procentandelen som saknar jobb av de människor som ingår i arbetskraften. I arbetskraften ingår de som jobbar eller söker jobb, men inte till exempel förtidspensionärer, studerande som inte söker jobb och ”hemmafruar”. Att arbetslösheten ökat beror delvis på att nya grupper tillkommit på arbetsmarknaden.
Grupper som förr var förtidspensionärer och sjukskrivna har genom Alliansens reformer kommit närmare arbetsmarknaden och är nu inskrivna på och får hjälp av Arbetsförmedlingen. Antalet utrikes födda har också ökat i arbetskraften.
Samtidigt som det är positivt att fler ingår i arbetskraften får det genomslag i högre arbetslöshetssiffror och dessutom har en förskjutning mot mer utsatta grupper skett bland dem som är arbetslösa.
Granström skriver att arbetslösheten är högre än i jämförbara länder medan det i själva verket var så att under 2012 hade 15 EU-länder en högre och elva länder en lägre arbetslöshet än Sverige. Att vi inte ligger bättre till beror på att vi har en jämförelsevis hög ungdomsarbetslöshet.
Ungdomsarbetslösheten är en fråga som vi tar på stort allvar. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att de flesta ungdomar är arbetslösa under korta perioder. Risken för långtidsarbetslöshet är störst bland de ungdomar som saknar gymnasieexamen. För att minska ungdomsarbetslösheten har vi bland annat halverat arbetsgivaravgifterna för att anställa människor under 26 år. När det blir billigare att anställa får fler unga chansen till ett jobb. Dessutom har vi sänkt momsen på restaurang- och cateringtjänster. Restaurangbranschen är en bransch där många får sitt första jobb; en tredjedel av alla anställda där är under 25 år. Vi satsar även på lärlingsutbildning och har gjort stora satsningar på såväl gymnasieskolan som den högre utbildningen. En annan viktig del i kampen mot ungdomsarbetslösheten är jobbpakten, den samverkan mellan stat, fack och arbetsgivare som Alliansen inlett.
Alliansens kamp mot arbetslösheten bygger på att fler jobb ska växa fram i gamla och nya företag, även jobb som inte kräver lång utbildning, att det ska löna sig att jobba och att staten genom aktiva åtgärder ska hjälpa människor tillbaka i jobb. Det är ett seriöst och långsiktigt arbete. Jag har inte hört någon presentera något bättre alternativ.