Fler utbildningsplatser för unga i Östergötland

Drömmen om ett jobb och att flytta hemifrån blir för många unga just bara en dröm.

Motala2013-10-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alliansregeringens politik har skapat ett mambosamhälle, där många tvingas att bo kvar hos föräldrarna utan möjligheter att påbörja sina egna vuxna liv. På arbetsmarknaden har unga mycket svårt att få fotfäste. Vänsterpartiet satsar nu tio miljarder kronor för att ge unga bättre livsvillkor.

Det är bara drygt hälften av Sveriges unga mellan 20 och 27 år som har ett eget boende. Var fjärde ung vuxen bor hemma hos föräldrarna. Många flyttar runt mellan osäkra andra- och tredjehandskontrakt. Vänsterpartiet föreslår därför i vår ungdomssatsning att det ska byggas 40 000 bostäder om året i Sverige, varav en majoritet ska vara hyresrätter. Många av dem skulle byggas i Östergötland.

Att jobba vid sidan av studierna ska vara en möjlighet, inte ett tvång. Vi vill förbättra studievillkoren och minska den ekonomiska stressen för studenterna. Med nästan 30 000 nya utbildningsplatser och höjda studiemedel med 750 kronor per månad från 2014 vill vi stärka möjligheter att studera under rimliga former. Det innebär i runda tal totalt 1360 fler utbildningsplatser inom komvux, arbetsmarknadsutbildning och yrkeshögskolan i Östergötland.

Det har också blivit svårare för unga att få jobb. Ungdomsarbetslösheten har ökat med 24 000 personer sedan 2006. Ungdomar måste få bättre möjligheter för att komma in på arbetsmarknaden. Med vårt stimulansbidrag till kommunerna, som garanterar 17-åringar sommarjobb under tre veckor, får alla ungdomar möjlighet att jobba och tjäna ihop sina egna pengar. Den erfarenheten gör det också lättare att få ett jobb längre fram.

Många unga upplever en rotlöshet och otrygghet i dagens samhälle. I Vänsterpartiets satsning ingår också att stärka landets ungdomsmottagningar. De ska få möjlighet att anställa fler psykologer, kuratorer, barnmorskor och läkare.

Vänsterpartiets bostadsinvesteringar, satsningar på jobb och utbildning, bättre anställningstrygghet, högre studiemedel, fler kuratorer och fler psykologer på landets ungdomsmottagningar ger de unga förutsättningar för ett bättre liv.