Fler insatser för läraryrket behövs

Alliansen har prioriterat lärarna och lärarutbildningen. Det är därför glädjande att ansökningarna till Sveriges lärarutbildningar fortsätter att öka.

Motala2013-08-10 06:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förhoppningsvis vänder nu den negativa utveckling vi har sett under många år. Men vi har trots detta en bit kvar.

För en tid sedan åkte vi tillsammans med våra riksdagskollegor i utbildningsutskottet till Finland. Vårt grannland toppar internationella jämförelser av skolresultat, exempelvis PISA (Programme for International Student Assessment). Lärdomen från Finland är framförallt hur viktig lärarens utbildning och status är för skolresultaten. Om vi kan närma oss Finland i det avseendet tror vi att den svenska skolan har vunnit mycket.

Finland tillsammans med Sydkorea och Hongkong återfinns i toppen på de flesta av de internationella jämförelser som görs. Det är inte helt lätt att dra några enkla slutsatser från länder med så olika kulturer. I Finlands fall vill vi dock hävda att det är landets förhållningssätt till lärarutbildningen som är den enskilt största skillnaden. Det aktuella söktrycket på lärarutbildningen är tio sökande per plats vilket ger ett bra urval. Konkurrensen för att komma in på utbildningen är sedan rakbladsvass. Först gör de sökande ett skrivet prov och om de går vidare utsätts de för olika uppdrag, uppsatsskrivande, både individuella och gruppintervjuer, undervisning under uppsyn, psykologiska tester. Listan kan göras längre. Att det är svårt att komma in har gjort att endast de som är bäst lämpade och mest motiverade för att bli lärare kommer in och yrkets status är fortsatt hög.

Alliansregeringen har genomfört en rad kraftiga reformer för att bidra till en bättre löneutveckling bland lärare. För att öka lärares möjligheter att göra karriär infördes karriärtjänster för lärare den 1 juli i år. Detta innebär i snitt 5  000 kronor mer i lön för förstelärare och 10 000 för lektorer. Nya moderaterna har även föreslagit ytterligare karriärtjänster som är kopplat till ett handledarsystem för utsatta skolor där inledningsvis 100 lärare anställs av Skolverket.

Fler insatser behövs för att öka läraryrkets attraktionskraft. Nyligen föreslog regeringen i bred enighet tillsammans med bland annat Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund tio förändringar. Förutom höjda lärarlöner innefattade förslagen bland annat den införda lärarlegitimationen och införd minskad administration för lärare, lämplighetsprov vid antagningen till lärarutbildningen och övningsskolor.

Det viktigaste för en elevs lärande är en bra lärare. Genom att vi tar ett samlat grepp om lärarutbildningar och lärarsatsningar samtidigt som vi ser vikten av framtida satsningar tar Alliansen ansvar för Sveriges framtid.

riksdagens utbildningsutskott

riksdagens utbildningsutskott från östergötland