Fler vuxna i skolan, äntligen omdaning av Stora Torget och förstärkt barnkultur – tre konkreta förändringar som blir verklighet om Vänsterpartiets förslag till kommunbudget antas. Därtill ett långsiktigt och tålmodigt arbete med att förstärka och stabilisera problematiska delar av den kommunala organisationen.
Om samhället skall fungera som det är tänkt, och garantera den jämlikhet som ger bra livskvalitet för medborgarna, måste dom kommunala organen ha förutsättningar att ge den service och stöd som medborgarna önskar och behöver. Också här gör vi förstärkningar, inte minst kring möjligheterna att rekrytera personal. Just den växande bristen på lämpliga medarbetare är sedan flera år ett av de riktigt stora samhällsproblemen.
Bakom Vänsterpartiets budgetförslag finns förstås en ideologi och en analys. ”Ett jämlikare Motala är ett starkare Motala”. Så lyder rubriken på förslaget. Formuleringen är långtifrån gripen ur luften – forskningen ger stöd för påståendet. Ett jämlikt samhälle är bättre för alla – såväl fattig som rik.
Därför vill Vänsterpartiet se långsiktiga satsningar på förändringar som leder till att klyftorna i samhället minskar, istället för som nu, ökar. Verktyget för ökad jämlikhet är ett starkare samhälle, samtidigt som ökad jämlikhet leder till ett starkare samhälle.
Litet mer konkret ser vi att det då finns bland annat en nyckelfaktor som är helt avgörande för utvecklingen, och då handlar det om skola, bildning och kultur. Det är när många medborgare har en god allmänbildningsnivå, samtidigt som allt fler fördjupar sina kunskaper och skaffar spetskompetenser som dynamiken i samhället leder till stabilitet och också en någotsånär sund tillväxt, samt inte minst en starkare demokratisk plattform. Till livskvaliteterna hör också möjligheterna till sociala mötesplatser och tillgången till kulturella upplevelser.
Och alla är nog överens om att bildningsnivån i Motala behöver vara högre. Därför destinerar vi merparten av våra satsningar till Bildningsnämnden. Här vill vi se en förstärkt elevhälsa, fler vuxna i skolan, bättre förutsättningar för barnkulturen och fortsatt förskola på obekväma tider. Vi ser också ett smygande problem, där det statliga stödet till folkbildningen minskas dramatiskt. Att staten nu kraftigt minskar anslagen till studieförbunden är ett allvarligt hot mot den svenska folkrörelsedemokratin och måste motverkas och kompenseras med kommunala medel. Bildningsnämndens ram ökas därför med 35 miljoner.
Också Socialnämnden får ökad ram. Bakgrunden är ett problem som egentligen aldrig borde ha uppstått. Alldeles för många enheter hos socialtjänsten är alldeles för stora, vilket gör det omöjligt för deras chefer att leverera det stöd och ledarskap som behövs. Detta leder till stress och ohälsa, och därmed blir också tjänsterna ointressanta för nya sökande och svåra att tillsätta. Konsekvensen ut mot Motalaborna blir att kvaliteten i servicen inte blir optimal. Socialnämndens ram ökar med 17 miljoner.
En stor del av det utrymme som vi nu fördelar kommer ur ett minskat krav på överskott vid årets slut. Men det räcker dessvärre inte. Vi måste be dig som Motalabo om ett litet tillskott. Du som tjänar cirka 30 000 kronor i månaden kommer att få släppa en hundralapp extra för att det som vi beskriver ovan skall kunna genomföras – ungefär som en pizza av vardagsstandard. Men då kommer du att medverka till att Motala kommun blir en bättre kommun att leva i, för dig och dina närmaste och för kommande generationer.