En grön och hälsoinriktad budget

Miljöpartiet är i opposition i landstinget och i veckan lägger vi tillsammans med S och V fram vår alternativa budget för landstingsfullmäktige att ta ställning till.

Motala2013-06-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en budget som vi med stolthet kan säga är präglad av grönt hälsoinriktat tänkande och som därtill möjliggör för landstinget att ta ett större samhällsansvar än vad som är fallet i dag.

Ett grönt hälsoinriktat tänkande innebär att en viktig del av den styrkraft som landstingsbudgeten har ska handla om att understryka vikten av att ett hälsofrämjande förhållningssätt. Därför finns i vår budget särskilda mål som ska leda till att vården bättre stödjer hälsa och tillfrisknande, att vården tillämpar sjukdomsförebyggande metoder enligt nationella riktlinjer och att det inom framförallt rehabilitering och förebyggande vård ska finnas en öppenhet för alternativa metoder. Här ingår också ett aktivt och integrerat jämställdhetsarbete som gör att den skevhet som det innebär att den medicinska utvecklingen varit inriktad på mäns sjuklighet kan överbryggas.

En annan aspekt av det gröna och hälsoinriktade tänkandet är de innovativa idéer som ryms i vår budget och som handlar om att vården kan ta initiativ för att skapa nya arenor för hälsa och friskvård i ett mer lokalt perspektiv. Med en befolkning som blir allt äldre finns det såväl livskvalitetsargument som ekonomiska incitament för att engagera fler delar av samhället i arbetet för en bättre hälsa. Genom att koppla ihop vårdens kunskap med engagerade medborgare, ideella föreningar, näringsliv och samhällsaktörer och krydda med universitetsanknytning och forskning tror vi att viktiga steg mot bättre hälsa och välbefinnande kan tas.

Den rödgröna förslag innebär också en verklig skillnad gentemot den styrande minoritetens budget när det gäller synen på vilket samhällsansvar länets största arbetsgivare, landstinget, kan och ska ta. Miljöpartiet tar stark ställning för social rättvisa och jämlika villkor och menar att landstinget genom sin verksamhet aktivt ska utjämna skillnader i hälsa. Vi ger tre särskilda uppdrag direkt till landstingsdirektören som alla berör denna aspekt. I de fem områden i länet med sämst hälsoförutsättningar vill vi utveckla vårdcentralerna till hälsocentraler med bättre ekonomiska förutsättningar att jobba hälsofrämjande. Vi avsätter 40 miljoner till en hälsoinvesteringsfond där medel kan hämtas för projekt eller enskilda insatser som innebär att hälsan fördelas mer jämlikt. Det tredje uppdraget innehåller ett batteri av förslag som ska förbättra barn och ungas psykiska hälsa.

Samhällsansvaret innebär också att vår budget tydligare markerar det folkhälsopolitiska ansvaret, mer utförligt definierar den roll som landstinget måste spela på miljö- och klimatområdet, bättre stakar ut de mått och steg vi måste ta för att utveckla kollektivtrafiksystemen och avslutningsvis mer klart påvisar det moraliska ansvar landstinget har för en ansvarsfull upphandling och att motarbeta all form av diskriminering.