Vi har ännu inte fått svar på dessa viktiga frågor.
Att det är stor brist på arbetskraft inom vissa sektorer och branscher är ingen överraskning.
Detta har påpekats i flera år. Att skola och utbildning därför är en av landets viktigaste frågor har alla klart för sig, om vi vill ha en hållbar tillväxt och skattepengar komma in – inte minst till sjukvård och äldreomsorg. Allt hänger samman.
För att få fart på läraryrkets attraktivitet har Lärarförbunden bland annat påvisat karriär-möjligheter för lärare som en del i det hela. Regeringen har därför avsatt pengar för kommunerna att söka med början till höstterminen. Dels kan man söka statliga medel till förstelärare i olika ämnen, som kan få upp till 5 000 kronor i höjd månadslön. Kravet är att de ska ha lärarlegitimation senast år 2014 och att de har fyra års undervisning med goda vitsord samt särskilt god förmåga att förbättra elevernas resultat. Dels kan man också söka medel för att inrätta lektorstjänster, som ska kunna få upp till 10 000 kronor i höjd månadslön. Dessa ska ha lärarlegitimation senast år 2014 och att de avlagt examen på forskarnivå samt ha minst fyra års skicklig undervisning.
Av landets 290 kommuner har de flesta sökt dessa medel förutom 20. Motala är en av dessa som inte sökt och man kan undra varför? Vill man inte att lärarna i Motala ska få samma möjlighet till vidareutveckling som i de flesta andra kommuner? Att komma på efterkälken i denna fråga är definitivt inte bra.
Lärlingsutbildningar infördes i Motala under förra mandatperioden och har blivit bland de fem bästa i landet tack vare engagerad personal och även intresserade politiker från de då styrande Nystart Motala. Varför har inte till exempel Socialdemokraterna visat något intresse för dessa utbildningar och därmed ha någon ledamot i Lärlingsrådet för att hålla sig fortlöpande informerad?
Inser man inte vikten av dessa viktiga frågor, så är bristen på handlingskraft graverande för de nu styrande.