Anders Andersson (V) efterlyser förslag från mig för att lösgöra mer resurser i tekniska nämndens bruttoomsättning som omfattar närmare en halv miljard kronor.
Här kommer tre konkreta förslag:
I dag har tekniska nämnden mycket små incitament att effektivisera de verksamheter som man interndebiterar, som till exempel kost och städ. Här måste man bli mer affärsmässig, anser jag. Om man genomför interna anbudsförfaranden i stället och lyckas producera till ett lägre pris än vad man har offererat till samma eller bättre kvalitet, så får man behålla överskottet, för att till exempel användas till att uppnå effektiviseringskravet på 0,5 procent. Denna brist på incitament blev uppenbar när Attendo valde en annan matleverantör än kommunen. Det var inget fel på kvaliteten, men priset var för högt.
En nyligen presenterad rapport inom kommunen visar att våra chefer ägnar en alltför stor del av sin tid med att sitta i möten. Endast 18 procent av tiden ägnas åt ledarskapet. Denna tid måste öka för att medarbetarna ska känna att de får råd och stöd vid behov. Tydligt ledarskap är lika vikigt som rimliga ekonomiska medel till den verksamhet som man är satt att leda. Det är också viktigt att chefen har tid till medarbetar- och lönesamtal med samtliga sina medarbetare och att man har ett rimligt antal underställda. En närvarande chef ökar verksamhetens effektivitet.
Kommunen ska nu ingå i ett nätverk tillsammans med några andra kommuner för att införa ständiga förbättringar i verksamheterna. Anledningen är, för att citera organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL: ”Kommuner och landsting står inför stora utmaningar med ett ökat kostnadstryck, ändrad demografi med fler äldre och förändrade krav från olika brukargrupper. Det ställer krav på nytänkande när det gäller att förbättra tjänster och öka effektiviteten för att kunna producera bra service till lägre kostnad”. Vissa enheter i kommunen jobbar redan på detta sätt, men nu ska alla enheter systematiskt arbeta med ständiga förbättringar.
Det var tre konkreta förslag till tekniska nämndens ordförande Anders Andersson för att kunna hämta hem det effektiviseringskrav på 0,5 procent av bruttoomsättningen, eller 2,4 miljoner kronor, som Allians för Motala har föreslagit. Vi inom Allians för Motala diskuterar ständigt inom och mellan partierna hur vi ska få mesta möjliga valuta för våra medborgares skattepengar.
Jag förutsätter att ni för samma diskussioner inom Solidariskt Motala. Eller ännu intensivare, då det är ni som har makten och bestämmer. Annars är kommunen illa ute.
Allians för Motala tillförde i sin alternativbudget för 2013 tekniska nämnden 8,2 miljoner kronor för att öka gatu- och fastighetsunderhållet, samt för att kunna sköta tillkommande grönytor i anslutning till dubbelspåret och den nya genomfarten.
Med denna kombination av effektiviseringar av verksamheterna på 2,4 miljoner kronor och tillförda medel på 8,2 miljoner kronor behövs varken några kommunala lampor släckas på landsbygden eller göras någon borttagning av de kommunala bidragen till kommunens 100 vägsamfälligheter.