Det nuvarande systemet är uppbyggt så att några få mottagarkommuner i landet har en ständig beredskap att ta hand om barnen och ungdomarna när de anländer till Sverige. De nyanlända stannar i dessa kommuner under en kortare tid för att sedan finna en permanent kommun som de kan växa upp i. Tyvärr har vi i flera år sett att platserna som finns inte räcker till och många blir därför kvar på transitboenden i väntan på att få en mer varaktig plats i annan kommun. Att växa upp på ett institutionsliknande tranistboende skapar en otrygg boendesituation och riskerar att ha negativ inverkan på barnen och ungdomarna. Samtidigt finns det kommuner som inte tar emot ett enda flyktingbarn – en situation som både är oacceptabel och ohållbar. Att det i dag saknas över 1 300 platser talar sitt tydliga språk.
Därför är det bra att alla kommuner i Sverige nu gemensamt får ta ansvar och tillsammans hjälpas åt med att ordna ett bra mottagande för dessa barn och ungdomar. Det optimala hade givetvis varit om det hade kunnat lösas på frivillig väg genom att kommunerna slutit avtal med Migrationsverket, men tyvärr är det många kommuner som visat en stor ovilja och ofta skyllt på ekonomiska faktorer. Ett lite märkligt argument kan tyckas då kommunerna får ersättning från Migrationsverket för de kostnader som uppstår i samband med mottagandet.
Det är inte valfritt för kommunerna att till exempel ta hand om barn med särskilda behov i skolan eller personer med missbrukarproblem. I Sverige tar vi ett gemensamt ansvar för de personer som är i behov av stöd, ensamkommande flyktingbarn och ungdomar ska inte utgöra ett undantag.
Unga människor som ensamma flyr sitt hemland under svåra omständigheter måste få ett bra och tryggt mottagande och med regeringens förslag skapar vi nu förutsättningar för det.