Årets resa gick till Vadstena kommun och flera av besöken hade koppling till frågor som är högaktuella inför valet.
Bland annat besökte vi Borghamns stenförädling AB. När företagets vd berättade om investeringen i en ny maskin som gör att man kan använda en större del av kalkstenen i produktionen och minska spillet kom jag att tänka på debatten om ekonomisk tillväxt.
I Miljöpartiets valmanifest sägs att partiet arbetar för ett ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt, ett av de mest revolutionära kraven i årets valrörelse. MP:s krav bygger, gissar jag, på föreställningen att ekonomisk tillväxt innebär att man tar alltmer av jordens resurser i anspråk. Det är dock fel. Kärnan i ekonomisk tillväxt är att man använder resurser mer effektivt. Om Borghamnsföretagets nya maskin gör att man kan få ut fler fönsterbänkar ur samma mängd råvara innebär det att förädlingsvärdet (företagets bidrag till BNP) ökar – därför att man använder befintliga resurser effektivare. Investeringen är bra för företaget, men också bra för miljön, eftersom förbrukningen av en ändlig naturresurs minskar.
På Borghamns stenförädling fick vi också veta att det kostar ungefär 30 kronor per kvadratmeter att transportera stenprodukter till Stockholm på lastbil. Detta illustrerar, som jag ser det, att även ett annat förslag från MP är ett betydande hot mot tillväxt och välstånd, nämligen kravet på kraftigt höjd beskattning av vägtransporter. Även S har lagt förslag om en kilometerskatt på tung trafik, som ska dra in ungefär fyra miljarder kronor per år, en kostnad som landar rakt på företag som Borghamns stenförädling. Självklart skulle landsbygdsföretag, till exempel stenindustrierna i Borghamn, drabbas extra hårt.
Företagets vd konstaterade också att stenhuggerijobb inte är något man lär sig i skolan. En elev från Carlsund utbildningscentrum i Motala, som varit lärling hos Borghamns stenförädling, är nu anställd. Alliansen har, som ett led i jobbpolitiken, satsat stort på att uppvärdera gymnasiets praktiska utbildningar och som ett led i det gjort det möjligt att läsa alla yrkesprogram som lärlingsprogram. Jag är glad att höra att den politiken fungerar. Den står, enligt min uppfattning, i tydlig kontrast mot socialdemokraternas försök under många år att signalera att praktiska färdigheter inte är lika mycket värda som teoretiska kunskaper. Jag är glad att Alliansen vänt den utvecklingen och börjat knyta skolan närmare arbetslivet.
Här ser man hur besök hos ett Borghamnsföretag illustrerar ett antal av de frågor som är centrala inför höstens val. Det blir ett jobbval och utgången kommer att betyda mycket för de östgötska företagens möjligheter att växa och utvecklas.