Bättre skydd för hotade kvinnor

För några veckor sedan lämnade regeringen en proposition som innebär att det ska bli lättare att besluta om kontaktförbud i egen bostad. Syftet är att förbättra det förebyggande arbetet mot våld i nära relationer.

Motala2013-08-23 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tiotusentals personer i Sverige utsätts varje år för våld och andra kränkningar i nära relationer. Gärningarna är ofta upprepade, vilket orsakar omfattande lidande och medför begränsningar av de drabbades frihet.

Främst är det kvinnor som utsätts för våld, hot och trakasserier av en man som de har eller har haft ett förhållande med, men sådana brott förekommer också i samkönade relationer, liksom det förekommer att kvinnor utsätter män för sådana brott.

Ett kontaktförbud är ett förbud för en person att besöka eller på annat sätt ta kontakt med en annan person eller att följa efter denna person.

Ett sådant förbud får meddelas om det på grund av särskilda omständigheter finns risk för att den mot vilken förbudet avses gälla kommer att begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera den som förbudet avses skydda.

Ett kontaktförbud får också avse förbud att uppe-hålla sig i en bostad som brukas gemensamt med någon annan, vanligen maka/make/sambo. Ett sådant förbud får meddelas om det på grund av särskilda omständigheter finns en påtaglig risk för att den mot vilken förbudet avses gälla kommer att begå brott mot en sammanboendes liv, hälsa, frihet eller frid (kontaktförbud avseende gemensam bostad). åklagarmyndigheten beviljade 2009 ungefär 4  150 ansökningar om förbud varav cirka 100 avsåg gemensam bostad. även under 2010 och 2011 beviljades cirka 100 ansökningar per år om förbud avseende gemensam bostad.

Det förslag som regeringen nu har presenterat innebär att den risk för brott som krävs för att ett kontaktförbud avseende en gemensam bostad ska få meddelas inte längre behöver vara påtaglig. Det betyder bland annat att det inte måste vara fråga om en akut risk för brott mot den person som förbudet avses skydda, utan att det är tillräckligt att den risken är konkret och tydlig. Möjligheterna att använda ett sådant förbud för att förebygga brott i nära relationer kommer därmed att öka.

Det är angeläget att kontaktförbudens brottsförebyggande funktion får det genomslag som avsetts, samtidigt som enskildas rättighetsskydd upprätthålls.

Regleringen om kontaktförbud i egen bostad verkar dock inte ha tillämpats brottsförebyggande i den utsträckning som avsågs då den infördes. Därför är regeringens förslag viktigt. Om människor inte kan vara trygga i sina egna hem, var ska de då kunna vara trygga?