Tyvärr finns det inga enkla lösningar på vårdens problem. Det kommer att kosta pengar och bristerna kommer ta tid att åtgärda. Men som Vårdförbundet ser det har vi inget val.
Högt tryck på förlossningsvården och barnmorskor i har fått nog. På flera sjukhus går personalen på knä och Vårdförbundet anmäler fler arbetsgivare till Arbetsmiljöverket. Vingåker får klara sig utan ambulans i sommar, eftersom de inte kan anställa vikarier. Exemplen är tyvärr många och skrämmande då medborgarnas förväntningar på en säker vård inte kan uppfyllas.
I Vårdförbundets nya rapport om sommarbemanningen i vården uppger nästan sextio procent av lokalavdelningarna att bristen på sjuksköterskor inom den offentligt producerade vården är allvarlig. Även för barnmorskor, specialistsjuksköterskor och röntgensjuksköterskor ser situationen ytterst bekymmersam ut. Förutsättningarna är om möjligt ännu sämre inför den här sommaren än i fjol. I de flesta regioner (över 80 procent) planeras att stänga enheter på grund av vikariebrist. Förra året var det ”bara” 50 procent av de lokala avdelningarna som uppgav det som en åtgärd.
”Det är ingen fara för patientsäkerheten”, hävdar ansvariga politiker, men självklart är vården mindre säker när erfaren och kompetent personal inte ersätts. Patienter blir lidande när trycket i verksamheten är så högt. Patienter drabbas när vårdplatser stängs och operationer skjuts upp. Dessutom slår en dålig arbetsmiljö hårt mot medlemmarna i Vårdförbundet.
Svenska vårdgivare har tre återkommande åtgärder för att lösa situationen: minska antalet vårdplatser, öka övertidsarbetet och genom olika bonussystem påverka medarbetarna att välja andra tider på året för sin semester. Dessa åtgärder underlättar knappast nyrekrytering. Dålig arbetsmiljö och en allt tyngre arbetsbörda är inget som lockar framtida medarbetare.
Vårdförbundet föreslår istället tre hållbara lösningar:
1. Rätt bemanning:
Rätt kunskap ska finnas på rätt plats i rätt tid. Fler legitimerade sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor ger en trygg och säker vård.
2. Bättre arbetsmiljö med tid för reflektion:
Fyra veckors sammanhängande sommarsemester är en lagstadgad rättighet. Alla behöver vila och återhämtning. Utan planerad för reflektion och ständigt förbättringsarbete finns inte förutsättningar att utveckla och effektivisera vården med hjälp av vår professionella kunskap.
3. Bra lön:
Bra löneläge och god löneutveckling är förutsättningar för att rekrytera och behålla kompetent personal i vården. Vi vill se en aktiv lokal lönebildning, där lönesättningen är integrerad i verksamhetsplaneringen och där medlemmarna värderas utifrån sin kunskap och arbetsinsats. Det är arbetsgivarens ansvar att lönebildningen fungerar i enlighet med våra avtal.
Vården har hamnat i en ond cirkel som måste brytas. Vi behöver rimliga villkor för att kunna bidra till att vården ska vara effektiv och säker. Det är vägen framåt för Sveriges välfärd.