I snart 600 år har Vadstena klosterkyrka haft sin plats vid Vätterns strand och utgjort en dominerande byggnad i Vadstenas stadsbild. Också Linköpings domkyrka höjer sig över östgötaslätten sedan medeltiden, medan Motala kyrka är av senare datum, även om dess väggar innehåller murdelar från 1200-talet. Dessa och många andra kyrkor är platsen för kyrkomusik, traditionstyngda gudstjänster till jul, allhelgona och påsk samt centrala ögonblick av glädje och sorg i människors liv.
Detta illustrerar att Svenska kyrkan är ett viktigt inslag i många människors tillvaro, men också påtagligt närvarande i stadsbild och kulturliv. Den 15 september är det val till Svenska kyrkans beslutande organ, där tusentals förtroendevalda arbetar för att utveckla kyrkans verksamhet. Det är betydelsefullt att använda sin rösträtt i kyrkovalet. Den som röstar kan påverka vilka personer som ska leda kyrkan. Den som inte röstar ger bättre förutsättningar för de ytterlighetsgrupper, som försöker använda kyrkovalet till att bredda sin plattform.
För första gången har Moderaterna som parti valt att inte ställa upp i de kyrkliga valen. I stället kandiderar moderata medlemmar i valen till stiftsfullmäktige och kyrkomötet under beteckningen Borgerligt alternativ. I församlingsvalen förekommer även andra benämningar på grupperingar med moderata och andra borgerliga kandidater, till exempel Kyrkans framtid i Motala församling.
Borgerligt alternativ står för en ansvarsfull ekonomisk förvaltning. Medlemmarna har rätt att kräva god hushållning med de medel som ställs till kyrkans förfogande och god förvaltning av de tillgångar kyrkan byggt upp under århundradenas lopp. Borgerligt alternativ står också, precis som Moderaterna, för omsorg om utsatta människor. Kyrkans diakonala arbete är viktigt, liksom kyrkans internationella biståndsarbete. Regeringen gör rätt som i biståndsverksamheten betonar betydelsen av demokrati och rättsstat samt kvinnornas nyckelroll när en bättre framtid ska skapas i världens fattiga länder. Kyrkan bör betona detsamma.
Borgerligt alternativ anser också att varje medlem i Svenska kyrkan bör få större möjlighet att vara med på sina egna villkor. Det borde vara lättare att byta församling. Vill man vara medlem i den församling där man är uppvuxen eller har sitt sommarhus, istället för den församling där man är folkbokförd, ska det vara möjligt. Då kan man styra sin medlemsavgift till en kyrkobyggnad eller verksamhet man vill främja. Man kan också lämna en församling, där man t ex inte kan stödja prästernas åsikter. Idag finns bara möjligheten att helt lämna kyrkan. Det borde också vara lättare att få välja en präst som inte är anställd i församlingen, till exempel vid bröllop och begravningar.
En röst på Borgerligt alternativ är en röst för ansvar, omsorg och frihet.
riksdagsledamot (M), Östergötland
kyrkomöteskandidat för Borgerligt alternativ,
Norrköping
kyrkomöteskandidat för Borgerligt alternativ,
Linköping
kyrkomöteskandidat för Borgerligt alternativ,
Västervik
kyrkomöteskandidat för Borgerligt alternativ, Tranås