65 år är inte ett bäst före-datum

Motala2013-07-29 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt fler arbetar efter 65 år. Inte minst starka ekonomiska incitament bidrar till denna positiva utveckling. Men negativa attityder till äldre i arbetslivet är ett stort orosmoln. Mer än var fjärde äldre uppfattar sig vara diskriminerade på arbetsmarknaden.

Andelen personer som förvärvsarbetar efter 65 års ålder fortsätter att öka. Utvecklingen följer en flera decennier lång trend och Sverige utmärker sig i ett europeiskt perspektiv. Svenskar är bland de friskaste i Europa och utvecklingen borde fortsätta. Att fler arbetar längre i framtiden är nödvändigt för att klara både välfärd och pensionssystem.

En viktig orsak till att fler arbetar längre är ekonomiska incitament. Det lönar sig bättre i dag att fortsätta arbeta. Delvis beror det på pensionssystemet, som ger allt högre utbetalningar ju senare man går i pension, och delvis på flera reformer som Alliansen har genomfört.

Sedan 2007 har vi gjort det billigare att anställa äldre och samtidigt mer lönsamt för den enskilde att arbeta längre. Jobbskatteavdraget blir upp till dubbelt så stort efter 65 år. Arbetsgivaren betalar endast en tredjedel av arbetsgivaravgiften för anställda mellan 66-74 år, och ingenting för 75-åringar och äldre.

En utvärdering från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) visar att reformerna har ökat sysselsättningen med fem procent bland äldre. På längre sikt bedöms effekten bli ännu större. För att bli ett tydligare incitament att jobba längre föreslår Moderaterna att det förstärka jobbskatteavdraget införs redan vid 64 år. Men ekonomiska incitament i sig räcker inte för att öka äldres sysselsättning tillräckligt i framtiden.

I första hand är det personer vid god hälsa, som fortsätter att förvärvsarbeta efter 65 år. För många av dagens 60-åringar blir det aldrig aktuellt att arbeta kvar efter 65 år på grund av ohälsa eller en slitsam arbetsmiljö. Arbetsgivarna har här ett stort ansvar att förebygga ohälsa på arbetsplatserna.

Ett förkortat arbetsliv beror dock inte alltid på ohälsa. Pensionsåldersutredningen visar att det är vanligare bland manliga tjänstemän i privat och statlig sektor än till exempel kvinnliga kommunalarbetare, att gå i pension innan 65 år. Tjänstepensionsavtal som är förmånliga för tidig pensionering, snarare än arbetsmiljö verkar vara en rimlig förklaring. Attityder är också en viktig faktor. Var fjärde arbetstagare över femtio år uppger att de har blivit diskriminerade på arbetsmarknaden på grund av sin ålder.

Det krävs nu omfattande attitydförändringar. Det måste vara slut på att se 65 år som ett bäst före-datum.