Kanske är lagen inte till för att skydda den enskilde medborgaren, men vad finns då kvar?
Jag har vårdat en demenssjuk mor i snart 4 år, när demensen var påtaglig reagerade ingen trots att jag krävde en utredning efter en sjukhusvistelse. Vid en senare akut situation flera år senare under december 2019 reagerar läkare och kommunen, bra då får problemet äntligen en lösning, men det kunde inte vara mer fel.
Plötsligt har jag blivit livegen, kommunens handläggare kräver att jag som anhörig skall stå till tjänst dygnet runt, nåväl det har jag gjort i fyra år utan en krona i ersättning. 18 timmar i månaden har jag rätt till avlösning, resten av tiden har jag husarrest för passa min demenssjuka mor. Inget ont om hemtjänsten, men de har sina begränsade timmar.
Frågan är nu om detta har stöd i socialtjänstlagen, varken jag själv eller familjens advokater kan se att så är fallet. Kommunen har dessutom slingrat sig vid flera tillfällen med motiveringen att min dementa mor själv måste godkänna hemtjänst och skriva på. Ja, det gick till slut efter att jag fått tips av anhörigcenter att ta dit biståndshandläggare för att lirka med henne. Tidigare besked från kommunen var att en påskrift var avgörande och som anhörig fick jag ingen hjälp.
Efter många om och men, påtryckningar från både mig själv, hemtjänsten och sjukvården, agerade kommunen när min mor åkt ut och in på akuten för svåra smärtor under en vecka. Jag skrev till kommunens handläggare att situationen var ohållbar. Något jag redan påpekat i december 2019 efter sjukhusvistelsen, men kommunen nekade henne då akutplacering eller demensboende, med motiveringen att det inte fanns några platser. Min mor hade kunnat besparats mycket lidande.
Bra för kommunen som sparat in på hemtjänsten ett antal år, förödande för mig som anhörig att tvingas ta ansvaret utan någon som helst ersättning. Mitt liv är förstört, jag är slutkörd, tappat livslusten, har jobbat gratis för kommunen år in och år ut. Men vem bryr sig, skattebetalarna har väl tjänat en miljon eller två på kommunens agerande.
Anhörig i Motala kommun
Svar:
Motala kommun vill gärna försöka reda ut de olika delarna. Eftersom det är ett enskilt ärende med en rad olika aktörer inblandade under en längre tid är det bättre med en direkt kontakt. Insändarskribenten är välkommen att kontakta socialchef Per-Olof Andersson via kommunens växel 0141-22 50 00.
Pernilla Thunander, socialdirektör