Omställningen behöver ske här och nu

Varför ska det då vara så svårt att få till en rättvis fördelning och varför är det fortfarande så krångligt att vara miljövänlig? Det behövs tydligare information på hur vi kan minska klimatförändringen, skriver insändarskribenten.

Insändare 5 augusti 2021 07:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När började nedmonteringen av Sveriges välfärdssystem, kan det ha varit 1967 när Sverige ställde om från vänstertrafik till högertrafik?

 

Sverige har på kort tid blivit det minst jämlika landet i Norden, har snabbast ökande klassklyftor och snabbast tillväxt av miljardärer. Standarden har ökat för vissa och sänkts för andra, den ekonomiska tryggheten har försämrats för sjuka, arbetslösa, kvinnor och barn. Sverige ska ha en mer tillgänglig och jämlik vård, ändå riskerar man kvinnors liv och hälsa genom att plocka bort förlossningsvården i ett flertal kommuner, som i Motala när förlossningen lades ned i början av 2000-talet. Det har rapporterats om flera fall där försäkringskassan inte verkar tro eller lyssna på utbildade läkare eller deras specialistkompetens.

 

Ännu värre är det när politiker och myndigheter sviker och inte vill inse att vi befinner oss i ett nödläge när det gäller klimatet. Det går inte längre att blunda för att vi befinner oss mitt i en global uppvärmning. Vår natur håller på att försvinna.

 

1968 var koldioxiden i atmosfären 323 ppm och den återstående vildmarken 59 procent. 2020 var koldioxiden i atmosfären 415 ppm (uppmätt på Mauna Loa på Hawaii) och den återstående vildmarken 35 procent (Ett liv på vår planet, 2020). Planetens snabbt minskande biologiska mångfald påverkar både livsmedelsförsörjning och framtagning av läkemedel.

 

Varför ska det då vara så svårt att få till en rättvis fördelning och varför är det fortfarande så krångligt att vara miljövänlig? Det behövs tydligare information på hur vi kan minska klimatförändringen. Alla behöver dessutom få mer och bättre information om hur man ska hantera en klimatkris.

Nu finns det inte tid att vänta längre för omställningen behöver ske här och nu.

Ämnen du kan följa