Backa inte om den nya könstillhörighetslagen

Genom att skjuta på beslutet om ny könstillhörighet utsätter man många för dödsfara, hävdar debattören.

Cecilia Gyllenberg Bergfasth

Cecilia Gyllenberg Bergfasth

Foto: Privat

Insändare2022-07-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Transpersoner har varit särskilt utsatta de senaste åren genom att ha förvägrats vård och angripits från fler håll än tidigare. Det är så pass illa att regeringen nu backar från att lägga fram förslaget om ny könstillhörighetslag till riksdagen. Genom att skjuta på beslutet utsätter man många för dödlig fara. För den som är insatt vet att behandlingen av könsdysfori är livsviktig eftersom det utan behandling kan leda till att unga människor tar livet av sig när de tror att allt hopp är ute. De har levt med självhatet och många gånger även hat från andra under så lång tid utan tillräckligt stöd att om de tvingas vänta ytterligare en obestämd tid kan det vara avgörande och leda till att dessa unga inte orkar leva längre. 

Förslaget handlar om att separera den medicinska och den juridiska delen i transvården. Den juridiska delen är tänkt att innebära att unga från tolv års ålder med vårdnadshavares medgivande och en betänketid på fyra månader ska få byta juridiskt kön, något som underlättar enormt i sociala sammanhang och markant minskar risken för mobbning och självhat. Det skulle också minska risken för att utsättas för hat och hot. Att inte tvingas till underlivskirurgi för att kunna byta kön gör att unga kan fundera i lugn och ro och fatta kloka beslut kring om och när de är redo för det. Att inte behöva sätta sitt liv på vänt fram till 18-årsdagen ger de unga som är berörda möjligheten att njuta av sin ungdom.

Statistiskt sett är det en liten andel av befolkningen som kommer att byta juridiskt kön så det kommer med andra ord knappt bli märkbart. I andra länder som redan infört det har de inte sett några tecken på missbruk av möjligheten.

Och den som funderar på hur det påverkar just mig är svaret att om du är transperson innebär det att du får mänskliga rättigheter, är du förälder till en transperson innebär det en lättnad och om du inte är något av det kommer det inte påverka dig utan du kan fortsätta med ditt liv i lugn och ro.

Utöver att få den nya könstillhörighetslagen på plats vill vi i Miljöpartiet införa ett tredje kön så att alla ickebinära också får möjlighet att byta till ett kön som inte tvingar dem att vara varken man eller kvinna. Vi vill också göra transvården rättssäker och se till att alla som har behov av den får tillgång till könsbekräftande vård.