Ytterligare krisåtgärder kommer att krävas

Jobb och företag i Östergötland och i resten av landet riskerar att drabbas när smittspridningen nu åter tar fart. Därför är det viktigt att regeringen och samarbetspartierna vill förlänga viktiga krisåtgärder.

Många av de företag som lyckades överleva den första fasen av pandemin är fortfarande kraftigt försvagade, menar debattören.

Många av de företag som lyckades överleva den första fasen av pandemin är fortfarande kraftigt försvagade, menar debattören.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2020-11-19 06:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk ekonomi tvärnitade i våras när coronapandemin slog till. Många företag fick det tufft när efterfrågan försvann eller leveranser inte gick fram. Hundratusentals svenskar permitterades och alldeles för många företag tvingades säga upp medarbetare. 

I Östergötland minskade omsättningen för hälften av företagen i Svenskt Näringslivs företagarpanel det senaste halvåret. Resultatet har blivit minskade investeringar och fler uppsägningar. Tre av tio företag här i länet har tvingats dra ner på antalet anställda det senaste halvåret, visar vår undersökning. 

Krisen märks tydligt även i Arbetsförmedlingens statistik. I länet är nästan 3 000 fler arbetslösa idag än för ett år sedan. Och i hela landet är nästan 100 000 fler utan arbete jämfört med november i fjol. 

Många av de företag som lyckades överleva den första fasen av pandemin är fortfarande kraftigt försvagade. De får det nu svårt att klara de nya påfrestningar som den ökade smittspridningen medför.

Därför är det bra att regeringen och samarbetspartierna lyssnat till varningssignalerna från Svenskt Näringsliv och andra. Vi välkomnar att man vill förlänga både omställningsstödet och möjligheten till korttidspermittering, liksom att man utökar företagens möjlighet till anstånd med skatteinbetalningar. Det är viktiga och effektiva krisåtgärder som kan rädda både jobb och företag. 

Men det kommer att krävas ytterligare krisåtgärder för att inte fler företag ska gå under och fler förlora sina jobb. Det är viktigt att riksdag och regering redan nu börjar planera för det, så att de snabbt kan rullas ut om krisen förvärras ytterligare. Det kan till exempel handla om sänkta arbetsgivaravgifter eller att staten tar en större del av sjuklönekostnaderna. Krisen är tyvärr långt ifrån över.