Viktigt att vårda vårdarbetarna

Maria Almesåker (M) och Per-Arne Fall (M) lägger fram sin syn på hur man kan förbättra vårdens arbetsvilkor. De föreslår bland annat en generell höjning av OB-tilläggen och vill se till att det lönar sig att öka sin kompetens.

Det är tydligt att bristen på framför allt sjuksköterskor påverkar dagens vård, menar skribenterna.

Det är tydligt att bristen på framför allt sjuksköterskor påverkar dagens vård, menar skribenterna.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2018-07-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvalitet i all välfärdsverksamhet handlar ytterst om medarbetarna. En bra hälso- och sjukvård förutsätter medarbetare och utförare som har vilja, förutsättningar och förmåga att utveckla hälso- och sjukvården. Det förutsätter i sin tur en politik som möjliggör förändring och ställer krav på utveckling och förnyelse. Svensk hälso- och sjukvård är mitt uppe i en transformation. I den är ledarskapet en nyckel till vårdens utvecklingskraft. Ett ledarskap för en modern vård innebär att se, våga och möta de förändringar som sker. Nuvarande och framtida ledare måste därför få rätt förutsättningar för det arbete som krävs.

Vården befinner sig i bemanningskris. Detta beror dels på brist på tillgång till kompetens dels på felaktigt resursutnyttjande. Det råder brist på bland annat specialistsjuksköterskor, patologer och biomedicinska analytiker. Inom tio år kan det komma att saknas över 11 000 specialistsjuksköterskor i Sverige. Det finns utöver detta en brist på cirka 1 500 allmänläkare. Det behöver vi ändra på, inte minst för att kunna bygga ut den nära vården.

Det är tydligt att bristen på framför allt sjuksköterskor påverkar dagens vård, till exempel med stängda vårdplatser. Detta bidrar till en patientosäker vård. Därför är det extra viktigt att regionen fortsätter att utveckla metoder för att rätt kompetens finns på rätt plats i rätt tid.

Bemanningskrisen måste lösas via olika insatser. Vi vill bland annat göra en generell höjning av ob-tilläggen, för att säkerställa att kompetensen finns även på obekväm arbetstid. Verksamheter ska stimuleras och uppmuntras att själva kunna bemanna med egen personal under känsliga perioder, så som exempelvis semesterperioden.

Det ska löna sig att vidareutbilda sig och höja sin kompetens. Olika typer av karriärstegar finns redan idag inom vården, exempelvis på Strokeenheten på US, men bör på sikt finnas i hela länet och prövas för olika yrkeskategorier.

Vården blir även allt mer mobil, där vårdpersonal virtuellt eller fysiskt, kommer hem till patienten istället för att patienten kommer till sjukhuset. Sköra patienter bör inte utsättas för de risker som ett sjukhusbesök innebär. Patienters inflytande ökar och det ställs andra krav på vården idag. Hälso- och sjuk-vården kommer att behöva möta patienten på de arenor där han eller hon vill vara, oavsett om det är ett videosamtal, chatt, mail eller personligt möte. Vi måste se till att medarbetare, och framförallt chefer, har rätt kunskap och verktyg för att möta denna utveckling.

Vi ska även verka för att göra det enklare att arbeta längre upp i åren, med fördelaktiga personalförmåner, kompetensutveckling, olika arbetstidsmodeller och genom att ta hjälp av ny teknik och ergonomiska lösningar som underlättar. Modeller med exempelvis seniora mentorer och handledare kan utvecklas ytterligare.

Maria Almesåker (M)

Vice Ordf. Utskottet för Personal och Kompetensförsörjning

Per-Arne Fall (M)

Kandidat till Regionfullmäktige, talesperson i äldrefrågor