Viktigt att unga känner framtidshopp

Årets val står mellan den mest högerkonservativa regeringen som någonsin funnits i Sverige och en socialdemokratiskt ledd regering som sätter jämlikhet och framtidstro i fokus.

Debatt2022-05-18 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är vi unga och våra kommande barn och barnbarn som kommer att behöva leva med konsekvenserna av dagens politik. Kriget i Ukraina, klimatkrisens effekter och pandemin som nyss lamslagit hela världen gör många oroliga. I en tid som präglas av oro behöver vi trygghet och stabilitet. 

I dag sover unga med mobilen under kudden för att snabbast kunna svara på sms:et om nästa lediga jobbpass. Unga lider mest av psykisk ohälsa och väntar i långa köer till BUP och psykiatrin. Unga har svårt att flytta hemifrån och studenter betalar höga hyror i studentbostäder för att kunna studera sin drömutbildning. Många unga har fått studera sin gymnasieutbildning eller universitetsutbildning på distans under pandemiåren, vilket lett till isolering, ensamhet och sämre skolresultat.

Vi unga behöver ett samhälle där vi får lika förutsättningar till en trygg skolgång var vi än bor i landet för att sedan få nyckeln till vuxenlivet vi drömmer om. Nyckeln till att gå en yrkesutbildning, studera på universitetet, flytta hemifrån, köpa en bostad eller ha en meningsfull fritid. Vi förtjänar en framtid utan oro för klimatförändringarnas konsekvenser och utan oro för krig i vårt närområde. Vi unga vill ha trygghet på jobbet, trygghet i vårt bostadsområde och trygghet för våra kommande barn och barnbarn. Den tryggheten står Socialdemokraterna för. 

Socialdemokraterna går till val på tre prioriteringar för att skapa ett samhälle som håller ihop. Vi ska se till att bryta segregationen och stoppa kriminaliteten och rekryteringen till gängen som splittrar det trygga samhället. Vi ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan och välfärden genom att öka antalet anställda och stoppa vinstuttagen till de privatas fickor. Vi ska också se till att stoppa utsläppen och påskynda den gröna omställningen som skapar nya och trygga arbetstillfällen i hela landet. Kollektivtrafiken för unga ska vara kostnadsfri i hela landet under sommarhalvåret. Så får vi ett Sverige som är till för alla, som tar tag i samhällsproblemen och som ökar tryggheten i människors vardag. 

Det är viktigt för oss unga, att vi kan känna framtidshopp och att ingen lämnas efter. Vi behöver se att skolan får de resurser som behövs, att vård ges efter behov och inte efter plånbok, att utsläppen av koldioxid stoppas genom investeringar i den gröna omställningen och att trygga anställningar ska vara huvudregeln i hela landet.