Vi ska vara stolta över LAS

Johan Andersson (S).

Johan Andersson (S).

Foto: Åke Karlsson

Debatt2015-05-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Leif Svensson, MVT 22/5.

Den svenska modellen innebär att vi överlämnar en stor del av reglerna på arbetsmarknaden till arbetsmarknadens parter, alltså arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer. Det har visat sig vara en stark framgångsfaktor för Sverige genom åren. Det är en modell som vi ska vara mycket stolta och nöjda över.

Då och då höjs röster om att vi borde lagstifta mer och förhandla mindre. Det är inte en väg som vi socialdemokrater tycker är speciellt framgångsrik. Om båda arbetsgivare och arbetstagare tillsammans kommer fram till hur reglerna ska fungera så är vi övertygade om att det också är bäst för Sverige. Skulle det vara så att parterna vill se en förändrad lagstiftning välkomnar vi självklart det.

I dagens system är det helt upp till arbetsgivarna att bestämma om det finns arbete till de anställda. Om det inte finns har de rätt att säga upp anställda. Inget konstigt med det. Det finns i stort sett ingen möjlighet för arbetstagarna att ifrågasätta arbetsbristen. Däremot har partierna kommit överens om att den anställde som blir uppsagt ska ges möjlighet att hitta ett nytt jobb och inte tvingas ut i arbetslöshet dagen efter. Det är en bra regel. Under uppsägningstiden finns möjlighet att söka jobb eller utbildning. Parterna har också kommit överens om att den som varit anställd längst också ska vara sist att sägas upp. Turordningsregeln är dock inte så enkel. Den hindrar inte företagare att behålla kompetens i företagen vilket gör att, speciellt småföretagare, i stort sett kan välja vilken personal som ska vara kvar.

Så frågan är egentligen vad det är som Leif vill avskaffa? Vill han se en fri rätt för företagare att sparka vem de vill när de vill helt utan att ta hänsyn till de anställdas livsöden?

Det viktigaste är att när personal sägs upp måste de ges möjlighet att hitta ett nytt arbete. Utbildning kan vara en väg att gå för att byta yrke eller för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. Tyvärr är reglerna alldeles för hårda när det gäller arbetsförmedling och utbildning idag. Det är inte LAS som behöver bli mer flexibelt - det är arbetsförmedling och utbildningssystemet.

Läs mer om