Vi kämpar för rätten att älska vem man vill

Alice Bah Kuhnke och Isabella Lövin är Miljöpartiets toppkandidater på partiets EU-lista, tillsammans med Pär Holmgren. De hyllas av insändarskribenten, partiets ordförande i Motala.

Alice Bah Kuhnke och Isabella Lövin är Miljöpartiets toppkandidater på partiets EU-lista, tillsammans med Pär Holmgren. De hyllas av insändarskribenten, partiets ordförande i Motala.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2024-06-04 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

EU-valet är ett roligt och trevligt val för oss Miljöpartister. Flertalet väljare förstår och sätter sin tilltro till, vår politik i EU:s parlament. Det är glädjande och tacksamt. Våra tre toppkandidater: Alice Bah Kuhnke, Per Holmgren och Isabella Lövin är trovärdiga och duktiga politiker.

Vi kämpar för rätten att älska vem man vill och tro på vad man vill. För hopp istället för hat. För miljön och djuren. Miljöpartiet sitter i den fjärde största partigruppen med gröna partier från resten av Europa. Det betyder att vi kan driva en grön politik tillsammans med andra ledamöter runtom i EU.

Miljöpartiet de gröna vill att EU ska driva en ambitiös klimat- och miljöpolitik. Vi vill se en klimatlag som tvingar medlemsländerna att minska sina utsläpp, så att åtagandena i Parisavtalet för klimatet nås. Vi vill att EU:s regelverk för djurtransporter görs om i grunden samt möjliggöra införande av en antibiotikaskatt på kött från djur som rutinmässigt behandlats med antibiotika. Vi vill att ambitiösa miljökrav och schyssta arbetsvillkor ska ingå i all handelspolitik. 

EU:s utrikespolitik ska vara inriktad på fred och utveckling. Vi vill inte se en ökad militarisering inom EU. Vi vill använda vår makt för att värna om EU:s grundläggande värderingar. Vi vill därför att EU ska kunna utfärda kännbara sanktioner, till exempel indraget stöd, mot medlemsstater som inte respekterar demokratiska principer som demokrati, rättsstat, mänskliga rättigheter och skydd för minoriteter.

Vi kommer försvarar och arbeta målinriktat för rätten till abort, preventivmedel och sexuell jämlikhet. Vi vill utarbeta en europeisk strategi mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck, samt Inför krav på jämställdhetsperspektiv i all EU-lagstiftning.

Vi vill att Sverige behåller kronan som valuta och inte inför euro.

Vi vill se ett öppet och humant Europa där människor kan söka asyl utan att riskera livet. EU:s beslutade migrationspakt har mött kritik från Amnesty, Civil Rights Defenders, Rädda Barnen samt Röda Korset, för att leda till rättsosäkerhet. 

Vi kämpar för rätten att älska vem man vill och tro på vad man vill. 
För hopp istället för hat. 
För miljön och djuren.

Mats Johannesson ordförande Miljöpartiet de gröna i Motala.