Tänk er följande jobbannons:
”Vi söker Dig! Du har en universitetsutbildning på 3-5 år. Du trivs med att jobba övertid. Din flexibilitet och uthållighet är enorm. Ensamarbete är inga konstigheter. Från en dag till en annan kan du erbjudas en ny arbetsplats, nya kollegor och nya arbetsuppgifter. En ny arbetstid från heltid dagtid kan förändras till arbete dygnets alla timmar. Långa pass på över 12 timmar kan erbjudas samt möjlighet till extrapass.
Din egna professionella utveckling, fortbildning, samt att planera din arbetstid såväl som att få ut ledigheter får du vänta med tills vi har nått en grundbemanning – något vi inte lyckats med på många år. Löneutvecklingen vi erbjuder är beroende på vad du presterar, vare sig det är en pandemi, hårt tryck eller bara att säkra liv och hälsa.
Blir du trött på grund av hård arbetsbelastning och mycket övertid kan du temporärt få gå ner till din ordinarie heltid. Träffa din familj eller vänner bör du undvika att göra under helger. Fler helgpass finns att tillgå och det förväntas att du ställer upp. Känns det lockande? Välkommen med din ansökan.”
Ovanstående annons är fiktiv. Vårdförbundet vill med detta beskriva arbetssituationen för många av våra medlemmar: barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Det saknas legitimerade livsviktiga professioner i vården. Konsekvenserna av detta mycket allvarliga scenario har Vårdförbundet varnat för länge.
Avsaknaden påverkar regional och kommunal verksamhet som inte kan bedriva den vård som medborgarna behöver. För Vårdförbundets medlemmar leder bemanningsbristen till ensamarbete, hög belastning och stress och får konsekvenser för kvaliteten och säkerheten i vården. Om en kollega vabbar eller är sjuk finns det ingen ersättare. Vi står nu med arbetsmiljöbekymmer inom många olika verksamheter på grund av bemanningsbristen. Vården var skör redan innan pandemin och är ännu skörare nu. Det finns nästan ingen verksamhet i Region Östergötland som inte söker sjuksköterskor.
13 200 sjuksköterskor har lämnat vården. NOVUS senaste undersökning på uppdrag av Vårdförbundet visar att ytterligare 5700 sjuksköterskor funderar på att lämna vården helt. De som arbetar i slutenvården och är mellan 30 och 49 år är de mest belastade och utsatta. Det är en grupp med ett stort livspussel mellan arbete, familj och fritid och det är en grupp som viktig! De ska arbeta många år till, dela med sig av sin kompetens och erfarenhet, introducera nya kollegor. De som trivs på sitt arbete presterar bättre och vi har inte råd att förlora en enda kollega till!
Vårdförbundet vill bidra till en vård som utvecklas och optimeras men inte på bekostnad av medlemmarnas goda vilja att ställa upp och riskera sin egen hälsa. Det är hög tid att arbetsgivarna gör sitt allra yttersta och anstränger sig bättre för att inte förlora en enda legitimerad profession och för att få de som har lämnat vården att komma tillbaka. Vi gör det tillsammans med bättre villkor, bättre löneutveckling, bättre yrkesutveckling och bättre arbetsmiljö.