Vi ger inte upp om brett samarbete

"Centerpartiet håller fast vid att samarbete är vägen fram i tider av kris" skriver Maria Persdotter (C).

"Vi är glada att ledarskribenten verkar vara med på hur vi menar, men noterar att detta inte gäller alla" skriver Maria Persdotter (C).

"Vi är glada att ledarskribenten verkar vara med på hur vi menar, men noterar att detta inte gäller alla" skriver Maria Persdotter (C).

Foto: Lillian Andersson

Debatt2022-08-15 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är ett svar på "Märkliga signaler från Centerpartiet" 9/8.

Centerpartiets försök att få till ett samtal om ett breddat samarbete i Motalapolitiken har väckt reaktioner. MVT:s egen ledarsida tar upp vårt initiativ och skriver: 

”Centerpartiet ska ha beröm för att de försöker tänka nytt och arbeta runt det som beskrivs som käbbel i politiken. Den blockpolitik som på olika sätt har blivit en mer eller mindre naturlig del av det svenska politiska landskapet är begränsande och skapar en inlåsningseffekt. Blockpolitiken är knepig för partierna att hantera, eftersom uttalade lojaliteter inför ett val minskar partiernas handlingsutrymme efter valet. Löften och utfästelser som kommer före valdagen kan vara omöjliga att följa efter valdagen, vilket kan skapa ett inbyggt svek i själva löftet. Det går att tänka annorlunda.”

Vi är glada att ledarskribenten verkar vara med på hur vi menar, men noterar att detta inte gäller alla. Vår tanke med att hålla ett öppet samtal med kommunens båda stora partier, Socialdemokraterna och Moderaterna, var att undersöka om det är möjligt med ett bredare samarbete i Motalapolitiken. Vi tycker att det vore det mest renhåriga gentemot Motalaborna, om de redan före valet fick veta OM ett sådant samarbete skulle kunna vara möjligt eller ej. 

Ett slags konsumentupplysning om man så vill. Socialdemokraterna tackade från början ja, Moderaterna ställde villkor för att medverka. Och trots att de villkoren uppfylldes blev det ändå till slut ett nej från M. Då backade även S ur. Inget samtal alltså. Tråkigt tycker vi i Centerpartiet och fel mot väljarna. Mätning efter mätning visar att en överväldigande majoritet av väljarna befinner sig i mitten av den politiska höger-vänster-skalan och ett samtal för att undersöka möjligheterna till ett breddat samarbete hade kunnat vara klargörande.

Varför var det så viktigt för oss att få med Moderaterna och Socialdemokraterna? Jo därför att om de båda stora partierna inte vill samarbeta – ja då blir det svårt med breda samförståndslösningar som håller över tid. Då sitter vi fortsatt fast i en gammaldags blockpolitik som inte fungerar i tider av kris. Att andra partier också skulle kunna vara med i ett brett samarbete är självklart. Men de båda stora behövs för långsiktighet och legitimitet.

Centerpartiet håller fast vid att samarbete är vägen fram i tider av kris. Motalas problem är många och stora och världsläget gör att man kan befara att de blir värre. Vi har fått mycket positiv respons efter vår inbjudan till samtal. Många är med på hur vi menar och gillar tanken. 

Sedan finns det de som inte förstår riktigt och tycker att vi agerat felaktigt. Det får man så klart tycka, men att det skulle vara särskilt märkligt att försöka få till breda samarbeten i tider av kris, det håller vi inte med om. 

Centerpartiets dörr står fortsatt öppen. Vi tror på samtal och på långsiktiga och breda samarbeten.