Vi efterlyser en konsekvensanalys av förslaget

Samtliga politiska partier i Motala är oroade över förslaget om att förändra busstrafiken.

Samtliga politiska partier i Motala är oroade över förslaget om att förändra busstrafiken.

Foto: Agnes Ganestål

Debatt2023-09-27 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Motalaborna drabbas när Östgötatrafiken måste dra i den ekonomiska handbromsen. Olyckligt, menar alla politiska partier i Motala. 

”Vi är bekymrade över vad som sker på Ekön och att man drar ner på ambitionerna för servicetrafiken i kommunen. Det här är besparingar som påverkar våra medborgare negativt”. 

Region Östergötland, som ansvarar för kollektivtrafiken, dras med ett miljardunderskott och har försetts med ett generellt besparingskrav på två procent. För kollektivtrafiken i länet handlar det om 10 - 12 miljoner kronor. 

I sitt yttrande till Östgötatrafiken över förändringarna beskriver Motala kommun tydligt att förslaget om en ny linjedragning för Ekön och Lasarettet som väldigt problematisk. Många som bor på Ekön åker buss och är beroende av en fungerande kollektivtrafik. 

Bussarna 304 och 305 kommer inte längre att gå genom bostadsområdet. Det finns de som kan få mer än 650 meter längre till närmaste hållplats jämfört med tidigare.  

Sämre kollektivtrafik i förening med utsatthet att bo i ett socioekonomisk utsatt område riskerar att göra det svårare för människor att ta sig till arbete och skola. 

Förslaget visar att busshållplatsen vid Lasarettet förläggs längre bort från huvudentrén vilket kan leda till att människor som nyttjar kollektivtrafiken behöver korsa Lasarettsgatan som är en av Motalas mest trafikerade gator. Det är besvärligt redan idag med säkerheten, men kommer att innebära ännu större risker för oskyddade trafikanter med nyordningen. Motala kommun måste säkerställa säkerheten, exempelvis med hastighetsdämpande åtgärder och den kostnaden läggs på kommunen. Det handlar om miljonbelopp. Är det rimligt? Det tycker inte vi.

Vi anser också att regionen ska stå för hela kostnaden gällande hållplats-anpassningen vid lasarettet.

Servicetrafiken i Motala tätort skalas ner rejält. I dag går trafiken 08:00-17:00 måndag till fredag. Nya tidtabellen är vardagar plus lördagar 09:00-13:00. De som nyttjar servicebussen att ta sig till och från sjukvården drabbas liksom personer som exempelvis deltar i daglig verksamhet när det inte går att åka turer på eftermiddagarna. Hittills i år har servicetrafiken haft runt 3 000 bokningar. 

När servicetrafiken dras ned kommer färdtjänsten att behövas i större utsträckning. Färdtjänst kompletterar kollektivtrafiken och är till för personer som har varaktig fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. För tio år sedan skatteväxlade vi för servicetrafiken och kommunen betalade för skatteväxlingen då, nu får kommunen hela kostnaden igen. Vad innebär detta för Motala kommun gällande merkostnader? Vi saknar en konsekvensanalys. 

Vi vill 

  • att 304:an fortsättningsvis trafikerar innerslingan i bostadsområdet Ekön som komplement till linje 305.
  • behålla servicetrafiken i den omfattning som den är idag. 
  • att kommunen och Östgötatrafiken delfinansierar åtgärder för busshållplatser och trafiksäkerhet, 50-50.

”Det finns en hel del bra förändringar i trafikförslaget, bland annat ökat turtäthet och flera linjer och det är ju positivt. Vi har förståelse för att regionen måste spara på pengar, men tycker att det är beklagligt att våra medborgare kommer i kläm. Vi efterlyser en konsekvensanalys av föreslagna förändringar, hur drabbar detta våra Motalabor i närtid och framåt?”. 

Förslaget ska behandlas i Regionens trafik- och samhällsplaneringsnämnd den 12 oktober. 

Mark Henriksson kommunalråd (M), Philip Assarsson gruppledare (M), Marcus Lejonqvist gruppledare (SD), Erik Forslund gruppledare (KD), Sara Ankarberg gruppledare (L), Elias Georges oppositionsråd (S), Lena Westerlund gruppledare (S), Maria Persdotter gruppledare (C), Peter Karlberg gruppledare (V), Elias Hallén gruppledare (MP).