Det här är ett svar på "Vi verkar varje dag för Vadstenas bästa" 15/1.
Hamnområdet – en ny central stadsdel: Den politiska ledningen ursäktar sig med att dom inte äger marken – därför har inte kommunen kunnat utveckla hamnområdet. Men ni har ju – sedan många år tillbaka – beslutat i kommunfullmäktige att ta fram en detaljplan för hamnområdet? Och det finns ju fyra markägare på området som inget hellre vill att ni ska arbeta vidare med detaljplanen. Så vad är egentligen problemet?
Fjärrvärmeverket Rindi/Solör: Generellt kontaktar man sin leverantör för omförhandling av tillexempel priser, innan man kontaktar en ny. Min invändning är att ni inte har kontaktat Solör – er nuvarande leverantör – och gett dom chansen att justera sina priser – innan ni kontaktar en ny leverantör. Avtalet går ut sista mars. Har vi nu fått bättre priser från den nye leverantören?
Organisation: I svaret på min debattartikel, säger kommunledningen att det är naturligt att en arbetsgivare ser över sin organisation och dess ledning. Det är säkert bra att se över kommunens organisation när verksamheten blöder. Men ska man då avveckla personer som åstadkommer goda resultat? Kompetenta styrelseledamöter och chefstjänstemän är inte lätt att locka till en liten kommun som denna.
Negativ befolkningsutveckling – hur skapa ett trendbrott?: De senaste 25 år har vi tappat ca 300 personer i folkmängd. Allvarligt om man ser det i form av förlorade skatteintäkter. Och skatteintäkter är ju det kommunen behöver för att betala löner till de 930 personer som står på lönelistan och för att ge den service som vi betalar skatt för.
Det är bra att Vadstena Turism och Näringslivsbolag AB vårdar turismen och vårt befintliga näringsliv. Men vi behöver inte bara vårda något, vi behöver också arbeta aktivt för att få hit flera barnfamiljer och flera företag, när kommunen tappar i folkmängd. Inte så många, större företag av har flyttat hit de senaste 15-20 åren – snarare har företag flyttat ut. Dessutom har flera företagare sålt sina företag till ”utomstående” ägare – med risk för ökad flytt.
Vi behöver näringslivsutvecklare i kommunen som arbetar aktivt för att leta upp företag som vill etablera sig i Vadstena. Se bara på de storsatsningar som framgångsrikt görs på detta område i Motala och Mjölby. Och vi behöver aktiv marknadsföring för att locka hit barnfamiljer, tillexempel ett ”Projekt hemvändare”.
Vadstenas styrande politiker säger ofta att man vill verka för ökad folkmängd (senast MVT 20/2), men resultaten uteblir. En fråga i detta sammanhang – vi kan läsa i MVT 11/2 och ÖC 19/2 att 4-5 kommuner runt Linköping har slagit sig samman i ett samarbetsprojekt i syfte att få snabbare sysselsättningstillväxt – genom ökat utbyte över kommungränserna. Varför är inte Vadstena med i detta lovvärda projekt? Kommunledningen säger sig delta i andra samverkan projekt med olika kommuner som ska främja ökad folkmängd – bland annat cykelväg till Motala, förbättrad fiber, billigare fjärrvärme? Kan ni vara lite mera specifika – vad är det för viktigt arbete som pågår, som på kort sikt kan bidra till ökad folkmängd?
Kommunledningen säger att man vill samarbeta med kommuninvånarna: Det finns nog många kommuninvånare som vill bidra/samverka för att Vadstena ska utvecklas. Men hur ser ramverket och processerna ut för hur Vadstena kommun hanterar förslag och idéer – på ett aktivt och engagerat sätt? Och vilka resultat har uppnåtts?
För Vadstenas bästa: Mycket energi tycks gå åt till interna stridigheter – för att S och M topparna ska kunna behålla sin maktposition. Min förhoppning är att vi i en sådan liten stad som Vadstena, ska kunna samverka – med ett professionellt ledarskap och med pragmatiska beslut i samförstånd, som åstadkommer goda resultat. För Vadstenas bästa.