Vi backar Ebba – attackerad polis behöver krafttag

Efter påskveckans kravaller är det lämpligt med lite reflektion. Ebba har på ett tydligt sätt i Sveriges Radio deklarerat att det behövs en debatt om polisens förutsättningar att klara sitt uppdrag.

"Vi vill förstärka polisens möjligheter att agera mot brottsligheten. Ebba har initierat denna debatt – en debatt som är viktig" skriver Kristdemokraterna i Motala.

"Vi vill förstärka polisens möjligheter att agera mot brottsligheten. Ebba har initierat denna debatt – en debatt som är viktig" skriver Kristdemokraterna i Motala.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2022-05-24 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Behov som förbättrade verktyg och tydligare mandat för att kunna hålla lag och ordning. Det som skett, med skadade poliser, väcker frågor om polisens möjligheter att säkra tryggheten i samhället.

Vi kristdemokrater har drivit trygghetsfrågor under många år och i grunden har vi stort förtroende för polisens sätt att arbeta. Men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. Det handlar förstås om riskbedömningar som polisen gör och utvärderar, men vi som politiker måste också kunna och våga ta debatten, och samtala om vilka verktyg svensk polis just nu behöver. Det är vår skyldighet mot våra medborgare som måste kunna känna trygghet – oavsett var de bor.

Tyvärr har regeringen under en längre tid varit alldeles för passiv i arbetet med polisens förutsättningar, både vad det gäller resurser i form av antalet poliser och verktyg. Under Morgan Johanssons tid som justitieminister har nästan 3000 poliser lämnat yrket. En försvagning som givetvis påverkar.

Det kan det inte få vara så att det är ”gatans lag” som gäller – utan Sveriges rikes lag. Om det behövs bättre verktyg för detta, måste dessa tas fram!

KD har under flera år drivit frågor om förstärkning i form av vattenkanoner och gummikulor, så frågan är inte ny för oss.

Polisen är de som står mellan laglydig allmänhet och laglöst våld. I ett läge där stora grupper angriper rättsordningen, med omfattande organiserat våld, exempelvis i form av stenkastning mot polis, måste statens svar vara kraftfullt. 

Vanliga medborgare förväntar sig att polisen är starkare än våldsverkarna. Kristdemokraterna står upp för den svenska polisen! 

Vi vill förstärka polisens möjligheter att agera mot brottsligheten. Ebba har initierat denna debatt – en debatt som är viktig. 

Jag har den senaste tiden mött många som stöder Ebba i åsikten att, när polisen blir attackerad och utsätts för livsfara, så krävs krafttag, och vi sluter upp i det stödet!

Styrelsen KD Motala

Nils-Ingvar Graan, ordförande