Vem vill äta kyld och dygnsgammal mat varje dag?

Att ha god aptit är en stor tillgång. Den goda aptiten bidrar till en god livskvalitet.

Äldreforskare framhåller gång på gång hur viktigt det är att personer som får äldreomsorg hjälps till en god aptit, enligt skribenten.

Äldreforskare framhåller gång på gång hur viktigt det är att personer som får äldreomsorg hjälps till en god aptit, enligt skribenten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2020-12-03 06:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I den ena kommunen efter den andra har man insett detta. Därför har man anställt professionella kockar. Både när det gäller matlagning till förskola, skola och äldreomsorg.

Äldreforskare framhåller gång på gång hur viktigt det är att de ansvariga agerar så att personer som får äldreomsorg hjälps till en god aptit.

Det är ju en mängd faktorer som påverkar aptiten till exempel utevistelser, träning, social samvaro med mera. En mycket stor roll spelar naturligtvis själva måltidssituationen. Hur maten är tillagad, hur den serveras och i vilken miljö den intas.

Maten till äldreomsorgen i Vadstena lagas i Culinarköket och är enligt vår uppfattning av god kvalitet. Till hemtjänstmottagare levereras den varje dag, varm och färdig att ätas.

Våren 2020 lämnade socialförvaltningen över ett antal besparingsförslag till socialnämnden (SN), utifrån information som tjänstemännen fått från budgetberedningen. Detta var innan den nuvarande socialchefen tillträtt sin befattning. 

Ett av besparingsförslagen går ut på att hemtjänstmottagarna inte längre skall få nylagad mat. I stället skall de få mat som när den lagats skall kylas ner. Nästa dag skall den sedan distribueras kyld och så får den värmas upp hemma hos mottagaren.

Vi anser att detta är att gå helt åt motsatt håll, mot hur de kommuner gör som har förstått matens stora betydelse för livskvaliteten hos den ofta trötta, kanske sjuka och ensamma människan där en god måltidsupplevelse kan vara höjdpunkten på dygnet.

Vi kan absolut inte ställa oss bakom denna kvalitetssänkning. Den här tänkta förändringen kommer naturligtvis nästan alltid att försämra måltidsupplevelsen näringsmässigt, smakmässigt och upplevelsemässigt och högst sannolikt påverka aptiten och därmed födointaget på ett negativt sätt.

Vem skulle resten av sitt liv vilja äta kyld, dygnsgammal uppvärmd mat? Vi tycker att det är märkligt att socialnämndens ledamöter inte reagerade och avstyrde detta redan i våras, när de fick förslaget. Sedan dess har staten beslutat tilldela kommunerna extrapengar i tre år till äldreomsorgen för att man inte skall behöva skära ner på den. För Vadstenas del innebär det att man får 4.7 miljoner extra per år.

Trots detta föreslog två s-ledamöter och en moderat ledamot vid SN:s senaste sammanträde att man skulle besluta försämra förutsättningarna för en bra måltid enligt tjänstemannaförslaget. Fyra ledamöter gick emot och föreslog återremiss för att utreda frågan ytterligare. Det är äntligen ett steg åt rätt håll.

Vi hopas nu att förnuftet och empatin släpps fram hos alla ledamöterna, så att en enig nämnd i en positiv anda beslutar avslå det här kvalitetssänkande förslaget. Vi föreslår också att en enig nämnd skickar en signal till majoritets-politikerna att sluta upp att underbudgetera äldreomsorgen.