"Vårt skogs- och lantbruk sköter vi själva"

Nils-Eric Dålse (SD) är nöjd med att allt mer mat inom den kommunala omsorgen kommer från närliggande bönder.

Nils-Eric Dålse (SD) är nöjd med att allt mer mat inom den kommunala omsorgen kommer från närliggande bönder.

Foto: MVT/TT

Debatt2024-06-07 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lokalproducerat eller sydeuropeiskt vad vill vi ha på vår tallrik? Vi har ansvaret för att våra barn, ungdomar och de inom omsorgen får en näringsrik och hälsosam mat. Vi ska se till att den även smakar gott och att den uppskattas av de som äter den. 

Varje dag, 2023 års siffror, serveras cirka 7 500 luncher i Motala till en grupp som vet vad de vill ha. För det mesta så klarar vi att uppfylla kraven. Samtidigt skall ekonomiska och miljöaspekter tas med, avfallshantering (även om den är liten) och framförallt råvaruhantering. 

Vi köper in mycket råvaror varje år, 1 202 828 kilo råvaror förra året. För att klara av att få våra produkter till en rimlig kostnad behöver vi arbeta med större grossister vilket fungerar bra. Men, genom nya avtal får vi också ett utrymme att handla från våra lokalproducerande lantbrukare. Vilket ger oss en situation där vi inte behöver gå över ån för vatten. 

Vad innebär det här för våra ”ätare”? Från ett ekonomiskt perspektiv utgör det ingen skillnad men för miljöaspekten blir det väsentlig skillnad. Nu kommer till exempel potatisen direkt från lantgården till vårt måltidscentrum, inga mellanhänder, inga långa lastbilstransporter över hela kontinenten. Samma sak för kål, morötter och lök. Allt från gårdar som du kanske passerar på väg till eller från jobbet, från våra lokala lantbrukare. 

Sedan skall, inte minst, tas i beaktande den viktiga del som våra lokala producenter spelar för civilförsvaret. De är de här företagen som skall se till att vi har något att äta om ofred råder. Kommer du ihåg hur transporter blev stoppade under pandemin? När länder hindrade det som ansågs viktigt för deras eget land att exporteras. Tror du att det skulle vara skillnad om oro skulle bryta ut i Europa? 

SD står för Sverige och för Europa men ett EU som inte är en överstatlig myndighet. Svensk lag skall gälla i Sverige, onödiga regler och pålagor säger vi nej till. Vårt skogs- och lantbruk sköter vi själva utan inblandning från EU. Vi tror inte tomater från södra Europa smakar bättre eller är nyttigare än svenska. Därför stöder vi våra skogs och lantbrukare och vi vill jobba för att mer än 11 öre per mat-krona kommer producenten till del! 

Nils-Eric Dålse (SD) Ordförande Tekniska Servicenämnden Motala