Varför vill man göra om Platen till ett vanligt bolag?

Kommunen tittar nu återigen på alternativ för hur de ska kunna göra om Platen från en stiftelse, till ett vanligt bolag.

"Enligt kommunen borde Platen göras om för att de ska få bättre insyn och kontroll" skriver debattskribenterna.

"Enligt kommunen borde Platen göras om för att de ska få bättre insyn och kontroll" skriver debattskribenterna.

Foto: Victor Berlin

Debatt2021-04-09 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man har betalat ett konsultföretag dyra pengar för att göra en utredning av kommunens organisation och alla kommunens bolag. Redan i förstudien nämner man bland annat att strukturer behöver förändras för att kunna ha ett tätare samarbete mellan kommunen och Platen. Frågan är om det är hela anledningen.

Platen är idag en stiftelse och inte ett bolag. Det är en avsevärd skillnad. Till exempel kan inte kommunen hur som helst ta ut pengar från stiftelsen, hyresgästernas pengar, och investera i annan kommunal verksamhet. Det finns många exempel där kommuner tar ut mångmiljonbelopp från sina kommunala bostadsbolag varje år. Det sätts vinst- och uttagningskrav vilket i slutänden drabbar dem som försörjer bolaget, nämligen oss hyresgäster.

Enligt kommunen borde Platen göras om för att de ska få bättre insyn och kontroll. Politikerna har sagt att de inte vill göra om Platen för att kunna plocka ut pengar från företaget, men frågan är vad de säger om några år. Frågan är om frestelsen blir för stor när det saknas pengar i kommunkassan. Vi tycker att Platens pengar, alltså hyresgästernas hyresbetalningar, borde stanna i Platen och användas till att renovera fastigheterna och bygga fler hyresrätter. Frågan är varför man egentligen vill göra om Platen till ett vanligt bolag.

Om det bara handlar om en omstrukturering av kommunens bolag; varför är kommunen villig att lägga ner så mycket pengar på att förändra ett bolag som redan fungerar utmärkt? Att man endast vill få bättre insyn känns inte troligt. Att man ser det som ett sätt att i framtiden kunna fylla ut kommunkassan, på hyresgästernas bekostnad, känns mer troligt och är mycket oroväckande.