Varför vill inte M prata om sina nedskärningsplaner?

Väljarna förtjänar ett tydligt besked: Kommer Moderaterna genomföra 250 miljoner kronor i nedskärningarna i vården om de får chans att styra Region Östergötland nästa mandatperiod? frågar Teresa Carvalho (S) och Kaisa Karro (S).

Debatt 20 februari 2022 12:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här ett svar på "Ta ansvar för er misslyckade politik, S!" 13/2.

Det är uppenbart att Moderaterna inte vill prata om sina planer på stora nedskärningar i den östgötska vården. Det är säkert strategiskt att ducka frågan ett valår med tanke på hur impopulärt detta vore – men inte särskilt ärligt mot väljarna.

Moderaterna säger att de tänker sänka skatten med 250 miljoner kronor ”på sikt” om de kommer till makten. Vad innebär det? Moderaterna behöver vara tydliga med vad de tänker göra under nästkommande mandatperiod. Att skära ner 250 miljoner kronor samtidigt som vården behöver återhämta sig efter pandemin skulle få förödande konsekvenser.

 

Gång på gång visar Moderaterna att deras enda idé när det gäller sjukvården är privatiseringar och skattesänkningar. Region Stockholm är ett varnande exempel på vad som händer när M låter marknadskrafter och privatiseringar härja fritt i vården. Resultatet är en splittrad vård där den ena handen inte vet vad den andra gör och där den offentligt drivna vården tvingas hantera komplikationer som uppstår hos privata utförare.

Vi socialdemokrater har en annan syn på vården. Vi möter många medarbetare i vården som vittnar om tuffa arbetsvillkor och orimlig arbetsbörda. För oss är det tydligt att vården behöver stärkas kommande år. I det arbetet finns inga magiska genvägar.

 

Det är bara vårdens medarbetare – inte skattesänkningar eller privatiseringar – som kan möta de patienter som fått vänta under pandemin. Därför har vi tillsammans med våra koalitionskollegor tillfört 700 miljoner kronor till vården i år för att möta de växande behoven. Utöver det avsätter vi ytterligare 250 miljoner kronor som ska gå till bättre arbetsvillkor och kortade väntetider.

Vi socialdemokrater vill ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. En god vård och medarbetare som har rimliga arbetsvillkor måste gå före skattesänkningar och nya marknadsexperiment. 

 

Om mindre än sju månader ska östgötarna gå till val. När de ska välja hur de ska rösta måste alla korten läggas på bordet. Vi upprepar därför vår fråga till Moderaterna: Kommer ni sänka skatten och skära ner med 250 miljoner kronor i den östgötska vården om ni får chans att styra under nästkommande mandatperiod?


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa