I MVT den 6/7 klargör Julie Tran (C) att något tågstopp i Godegård inte är möjligt av diverse anledningar. En ny station skulle kosta ”tiotals miljoner” och då undrar jag – behöver det verkligen kosta så stora belopp om man nöjer sig med en något enklare men givetvis trafiksäker standard?
Varje tågstopp påverkar restid och kapacitet på banan och då undrar jag hur ett stopp på en minut (vilket i många fall räcker även för tåg på större orter) skulle avgöra huruvida någon väljer tåget eller inte på grund av för lång restid och likaså hur ett stopp för redan befintliga tåg skulle påverka kapaciteten på dubbelspåret? Det behöver ju inte alls vara frågan om någon 30-minuterstrafik som Tran hänvisar till. Att låta redan befintliga tåg göra ett uppehåll skulle vara en utmärkt början.
Det krävs 4 000 invånare på en ort för att kvalificera sig som en pendeltågsort. Som sagt det behöver inte vara fråga om någon ny trafik i form av pendeltåg utan istället att använda sig av redan befintlig trafik. Sedan undrar jag hur många invånare Vikingstad och Linghem hade (och kanske har – nyare siffror än 2015 har jag inte kunnat finna) när det byggdes pendeltågsstationer där. Några 4 000 var det i alla fall inte så sent som 2015. Detsamma gäller för Kimstad. Man har inga 4 000 invånare men en pendeltågsstation fick man för inte alls så längesedan. Talar man sedan kapacitet är den betydligt mera utnyttjad på Södra stambanan än på sträckan Mjölby – Hallsberg.
Sedan är det så att med en utbyggd och snabb kollektivtrafik ökar intresset för att bosätta sig på berörd ort högst avsevärt. Det kan man se på bland annat de tre orter som jag räknade upp. Om samma förhållande skulle gälla även för Godegård kan givetvis ingen säkert veta i förväg.
Det man säkert kan veta är dock att Centerpartiets prat om en levande landsbygd och att vi skall åka mera kollektivt är just bara tomt prat. Centerpartiet idag är ett parti för storstadens folk precis som Miljöpartiet.