Angående artikeln "Stor brist på yrkesfolk – nu ändras riktlinjerna", MVT 21/4.
I tisdags kunde vi läsa i MVT att Motala kommun tidigare haft en målsättning att ha 66 procent legitimerade förskollärare inom förskolan. Förra veckan tog bildningsnämnden ett beslut att sänka riktlinjerna till 50 procent för att få en mer likvärdig förskola. Beslutet har kommunicerats med Lärarförbundet Motala där vi har getts möjlighet att ge synpunkter men vi har inte fått svar på alla de frågor vi ställt till arbetsgivaren.
Vad gäller en likvärdig förskola så är kommunens nya riktlinje att legitimerade förskollärare kan komma att förflyttas inom sin egen enhet, eller inom kommunen, för att få en likvärdig kompetens mellan förskolorna. Skollagen och förskolans läroplan i sin tur menar att likvärdighet innebär att förskolans resurser inte ska fördelas lika utan utifrån att behov och resurser styr, till exempel utifrån ett socioekonomiskt perspektiv.
Vi ifrågasätter starkt varför kommunen vill kvalitetssänka alla förskolor till 50 procent legitimerade förskollärare på grund av att några förskolor har svårt att nå upp till 66 procent behörighet. Motala kommuns intention borde istället vara att alla förskolor minst ska uppnå en behörighet av 66 procent. En fråga som vi kan ställa oss är varför inte förskollärare söker sig till vissa förskolor/områden. Beror det på arbetsmiljö? Avsaknad av kollegialt samarbete med annan förskollärare? Hög arbetsbelastning? Brist på planeringstid/reflektionstid? Chefsstöd? Låg lön?
Vi har märkt att förskollärartjänster inte utannonseras i samma utsträckning. Vi befarar att tjänster konverteras om till andra yrkeskategorier trots att vi ser att sökande förskollärare finns.
Kommunens nya riktlinje leder till en sänkning av behörighet och kvalitet på våra förskolor. Vi frågar oss om ekonomiska aspekter styr och våra farhågor är att detta leder till regelrätta nedskärningar inom förskolan.
En förskola och skola med förstklassig kvalité har länge ansetts vara ett av Sveriges tecken på god välfärd. Nu börjar välfärden inom kommunens förskolor tummas på genom att påverka grunden för det livslånga lärandet. Vem inom kommunen ansvarar för de långsiktiga konsekvenser som denna inskränkning på välfärden kan leda till i framtiden?
Vi befarar att beslutet kommer att leda till en kvalitetssänkning av förskolans undervisning, sämre förutsättningar, en ökad arbetsbelastning som leder till en ökad ohälsa hos våra medlemmar samt än svårare rekryteringssituation för Motala kommun.
Vad gör Motala kommun för att bli en attraktiv arbetsgivare och på så vis locka hit fler legitimerade förskollärare?
Lärarförbundet Motala genom Johanna Ehinger Wren, ordförande