Varför är ni så rädda, M och S?

För någon vecka sedan bjöd vi i Centerpartiet in Motalas största partier, Socialdemokraterna och Moderaterna, till ett samtal för att undersöka möjligheterna till breda lösningar på Motalas problem. Trots att vi gick med på de villkor som ställdes för medverkan så står det nu klart att ingen av dem ställer upp. Synd.

Debatt 5 augusti 2022 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk politik blir alltmer polariserad. Så är det i Motala också. Blockpolitiken är fast cementerad. Det finns ett stort parti på respektive sidor: Socialdemokraterna och Moderaterna. Båda sitter fast i låsta positioner.

Samtidigt visar undersökning efter undersökning att väljarna vill något annat. När oberoende SOM-institutet vid Göteborgs universitet frågar väljarna vilken regering de vill se efter valet svarar 9,4 procent S+V+MP och 9 procent svarar M+KD+SD. Drygt 80 procent av väljarna vill alltså ha en annan kombination av partier. Många partier tror att de gynnas av den gammaldags blockpolitiken, men väljarna håller inte med. Väljarna finns i mitten, medan de två stora partierna håller hårt i sargen. Det är tondövt. Eller som Dagens Nyheters ledarsida skrev häromdagen: ”Partierna isolerar väljarna i mitten.” (Amanda Broberg, DN, 20220721)

Och egentligen finns det mycket som förenar Socialdemokrater och Moderater. Det borde inte vara helt omöjligt att komma överens. Ändå är de så rädda för samtalet.

Centerpartiet i Motala lyssnar på väljarna. När vi är ute och kampanjar är det ofta det här vi hör: ”Det är för mycket käbbel i politiken. Jag funderar på att inte rösta i september”. Det här är ingenting annat än en katastrof för demokratin och för känslan av delaktighet i samhället.

Vi i Centerpartiet tror inte att vare sig Motala eller Sverige gynnas av käbbel. Vi tror på breda samarbeten som håller över tid. Och Motala kommun har stora och viktiga problem att lösa: 

Kommunens ekonomi, skolresultaten, äldreomsorgen, otryggheten i våra områden och på landsbygden, svårigheter att skapa integration för att nämna några. Motalas problem är många och allvarliga. Samtidigt har vi en helt fantastisk kommun med enorma möjligheter. Stad och land, slättbygd, skog och bergslag, sjöar och andra vattendrag. Och alla våra motalabor som förtjänar att politiken tar sitt ansvar och slutar käbbla.

Centerpartiet i Motala vill undersöka om det går att skapa breda politiska samarbeten för Motalas bästa. Går det att hitta samförståndslösningar som håller över tid och betydligt längre än en mandatperiod? En förnuftig politik som fungerar långsiktigt och är ansvarsfull och hållbar? Det var skälet till att vi bjöd in Socialdemokraterna och Moderaterna till ett offentligt samtal om Motalas framtid, för att undersöka möjligheterna till ett brett politiskt samarbete.

Socialdemokraterna sa ja till en början. Moderaterna satte upp villkor för att medverka men när de villkoren uppfylldes valde partiet ändå att säga nej. Då backade även Socialdemokraterna ur. Det är synd att de båda stora partierna inte vågar ta samtalet om breda samförståndslösningar på Motalas problem. Det är synd att de istället väljer fortsatt käbbel. Det är inte för Motalas bästa.

Centerpartiet tror fortfarande på samförstånd och breda samarbeten. Vår dörr står fortfarande öppen. Vi tror på mer samverkan och mindre käbbel! Nu är det nedsläpp och det är dags för M och S att släppa sargen.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Här når budet Motala – efter cykeltur från Medevi

Här når budet Motala – efter cykeltur från Medevi

Debatt: Johannesson (Mp): Vi har gjort mest för klimatet

Johannesson (Mp): Vi har gjort mest för klimatet

Debatt: Vem vågar inte inneha ledarskap egentligen?

Vem vågar inte inneha ledarskap egentligen?

Så skulle Motala förändras om V fick bestämma

Så skulle Motala förändras om V fick bestämma

Nya förslaget: "Ingen kommun ska behöva gå igenom vad Motala gått igenom"

Nya förslaget: "Ingen kommun ska behöva gå igenom vad Motala gått igenom"