Varamon bör utvecklas i samklang med naturen

Vi kommer fortsätta vårt arbete och nyttja våra demokratiska rättigheter att överklaga när vi anser det befogat, skriver Varamons vänner.

Marken i Varamon ska ägas av Motalaborna, anser debattörerna.

Marken i Varamon ska ägas av Motalaborna, anser debattörerna.

Foto: Anders Törnström/arkiv

Debatt2019-10-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varamons Vänner är en förening som arbetar för att undvika en hårdexploatering av Varamon. Lalandias koncept medför en extremt stor omvandling av området som kommer påverka natur och miljö såväl fysiskt som visuellt. Det finns förespråkare för den danska företagsetableringen men också en stor grupp som ser risker med att sälja så stora markarealer till ett börsnoterat företag.

Medlemmarna i Varamons Vänner får utstå både personliga påhopp och nedlåtande uttalanden i sociala medier. Uttalanden som att vi är muppar, bakåtsträvare, gamla och inskränkta, gnällspikar, idioter, okunniga med mera. Att vi bara vill ha Varamon för oss själva och utestänga andra. Att vi inte vill få vår sjöutsikt förstörd. Att det borde vara förbjudet att överklaga och att vi borde få betala alla domstolskostnader själva.

Varamons Vänner har idag 130 betalande medlemmar från hela Motala, inte bara boende i Varamon. Vi har även medlemmar utanför kommunens gränser. Det är stor skillnad på att ha betalande medlemmar och att bilda en grupp i Facebook där de flesta är anslutna av andra. 

Utöver våra medlemmar har vi, genom olika kontaktvägar, fått positiva och uppmuntrande uttalanden och vet därför att vi företräder en ansenligt stor grupp.  Alla vill inte gå med i föreningen. En av orsakerna är rädslan för att bli påhoppad av de som har tagit ställning för Lalandia. Åsikten om Lalandias vara eller icke vara i Motala är mycket infekterad.

Några av anledningarna till att vi ifrågasätter etableringen är: 

Miljö- och klimatpåverkan. Prognosen om 650 000 besökande per år, i huvudsak hitresta med bil, kommer försämra såväl luft, mark som vattenmiljö. Alla föroreningar som släpps ut i luften hamnar till sist i våra vattendrag. Påverkan på klimatet är ofrånkomlig. Fordon går inte ljudlöst, även det en negativ miljöpåverkan. En väldigt stor del av biltrafiken kommer passera intill den nybyggda grundskolan i Marieberg. Att medvetet utsätta barn för buller och luftföroreningar, i form av förhöjda koldioxidutsläpp, är ansvarslöst. Barn är extra känsliga för buller och luftföroreningar. Det är även en viktig säkerhetsfråga.

Strandskyddet kommer att luckras upp. Argument som att strandskyddet redan är ianspråktaget håller inte. Då är det än viktigare att skydda den del av strandskyddad mark som finns kvar.

Marken säljs till underpris. Alla i Motala med omnejd vet att marken i Varamon betingar ett mycket högt pris. Det är direkt felaktigt att jämföra med markpriserna i Bråstorp, centrum i Motala eller andra städer i Sverige. Varamon är så pass unikt att priset måste utgår från aktuellt gällande marknadspris för just Varamon. Sedan spelar det ingen roll vad exploatören vill bygga. Det är just det unika läget intill Vättern som lockat Lalandia till Motala för att kunna erbjuda feriehus med sjöutsikt. Då ska de också betala för läget. Risk finns även att Aquadomen aldrig byggs då den i sig inte är lönsam.

Vinsterna tillfaller Lalandia. Att köpa billigt och sälja dyrt kommer inbringa miljonintäkter för bolaget. Att tillåtas sälja ej bebyggd mark efter fem år är givetvis lockande. HUI-rapporten om synergieffekter är ej trovärdig. Uppgifterna i den kommer från Danmark och bygger på resultaten i Lalandias anläggning i Billund intill Legoland. Motala har inget Legoland som drar.

Vi kommer fortsätta vårt arbete och nyttja våra demokratiska rättigheter att överklaga när vi anser det befogat. Vi kommer fortsätta att arbeta för att Varamon ska utvecklas i samklang med naturen och att marken ska ägas av Motalaborna.

Varamons Vänner