Den judiske författaren Isaac Bashevis Singer skrev att i förhållande till djuren ”är alla människor nazister; för djuren är det ett evigt Treblinka”. Kan nazisternas våld mot judar liknas med vårt våld mot djur? Kan förintelseläger som Treblinka liknas vid våra slakterier? Vi menar det. I vår bok Djurens förintelse utforskar vi Singers jämförelse.
Vi visar att argumenten som de tyska nazisterna använde för sitt storskaliga dödande – ”vi arier är mer värda än judarna och har därför rätt att döda dem” – idag återkommer i vår egen mun; människor anser sig mer värda än djur och har därför rätt att döda.
Nazisterna ansåg att så länge deras dödande skedde ”humant” och utan lidande var det oproblematiskt, och de själva kunde rentav betrakta sig som goda. SS-ledaren Heinrich Himmler var stolt över att judeutrotningen utfördes ”på ett väldigt humant sätt”. Judarna transporterades på järnvägsvagnar, berättade Himmler, utan att veta vad som väntade dem.
Vid slutdestinationen mötte de en ”smärtfri och plötslig död”. Detta var inte sant. Judeutrotningen var inte smärtfri, massdödandet var inte ”humant”, men det var den föreställning bödlarna kunde göra sig.
Idag hävdar många detsamma om djurens död. ”Human slakt” har blivit ett vedertaget begrepp. Intellektuella och politiker hävdar att bara djurens död är smärtfri är den i sin ordning. Jessica Gedin, programledare för SVT:s litteraturprogram Babel, säger: ”Det handlar ju faktiskt om att vi kan döda utan att djuret lider. Lidande per definition är omoraliskt. Äta kött är inte omoraliskt.”
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är inne på samma spår: ”Människor och djur har inte samma värde och det är inte fel att äta djur och därmed är det inte heller fel att döda eller slakta djur. Däremot ska man alltid försöka undvika att orsaka onödigt lidande för djur.”
Jämförelsen mellan den tyska nazismen och något som vi själva är inblandade i här och nu, gör att vi bättre kan förstå nazismen. Det omvända gäller också. Genom jämförelsen sätts vår hantering av andra levande varelser in i ett sammanhang. Vi får en värdemätare på den. Om vår ideologi och praxis i grundläggande avseenden liknar nazismen ökar det moraliska trycket på oss. Att människans behandling av djur är dålig anser många, men kanske har vi inte förstått hur dålig.